Ιστορικό εμμηνόρροιας, εγκυμοσύνης και θηλασμού
Εμμηνορροϊκό ιστορικό
Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την εμμηνόρροια (έχοντας περιόδους) ηλικίας κάτω των 12 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή τους. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση όταν είναι μεγαλύτερες από 55 ετών.
Τα τελευταία 15 χρόνια, τα κορίτσια ξεκινούν την εφηβεία σε νεότερες ηλικίες. Η ανάπτυξη του μαστού έχει ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα από τις έμμηνο ρύση. Αυτή η απροσδόκητη μετατόπιση έχει αποδοθεί στην επιδημία της παχυσαρκίας και στην ευρεία έκθεση σε διαταραχές των ορμονών, καθώς η αύξηση των ορμονών προκαλεί την έναρξη της ανάπτυξης του μαστού και της εφηβείας. Η εποχή που οι γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση, ωστόσο, παρέμεινε περίπου η ίδια.
Όσο νωρίτερα σχηματίζεται το στήθος σας, τόσο πιο γρήγορα είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει με ορμόνες μέσα και έξω από το σώμα σας, καθώς και με χημικές ουσίες σε προϊόντα που είναι διαταραχές των ορμονών. Αυτή η μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με ορμόνες και διαταράκτες ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.
Επίσης, όταν τα κορίτσια αρχίζουν την εμμηνόρροια σε νεαρή ηλικία, ο χρόνος μεταξύ της ανάπτυξης του μαστού και μιας πρώτης πλήρους διάρκειας εγκυμοσύνης είναι συνήθως μεγαλύτερος από ό, τι όταν η εμμηνόρροια συμβαίνει αργότερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιστός του μαστού τείνει να είναι ανώριμος, υπερβολικός και ιδιαίτερα ευαίσθητος στις ορμονικές επιδράσεις.
Όσο περισσότερο μια γυναίκα έχει εμμηνόρροια, τόσο υψηλότερη είναι η έκθεσή της σε ορμόνες οιστρογόνου και προγεστερόνης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε πότε ξεκινάτε και σταματάτε την εμμηνόρροια, μπορείτε να κάνετε επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να κρατήσουν τον κίνδυνο τόσο χαμηλό όσο μπορεί να είναι:
- διατηρώντας ένα υγιές βάρος
- να ασκείστε τακτικά
- περιορισμός του αλκοόλ
- να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα
- να μην καπνίζετε
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Τα κορίτσια που διατηρούν ένα υγιές βάρος και ασκούνται τακτικά μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψουν την πρώιμη εφηβεία.
Ιστορικό εγκυμοσύνης
Οι γυναίκες που δεν είχαν εγκυμοσύνη ή έχουν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν πριν από την ηλικία των 30 ετών.
Όταν τα κύτταρα του μαστού δημιουργούνται στην εφηβεία, είναι ανώριμα και πολύ ενεργά μέχρι την πρώτη σας πλήρη εγκυμοσύνη. Τα ανώριμα κύτταρα του μαστού ανταποκρίνονται στην ορμόνη των οιστρογόνων καθώς και στις χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ορμόνη. Η πρώτη σας πλήρης εγκυμοσύνη καθιστά τα κύτταρα του μαστού πλήρως ώριμα και μεγαλώνουν με πιο τακτικό τρόπο.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η εγκυμοσύνη βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Η εγκυμοσύνη μειώνει επίσης τον συνολικό αριθμό των κύκλων της εμμήνου ρύσεως καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής – ο οποίος μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η προηγούμενη εγκυμοσύνη φαίνεται να προσφέρει προστατευτικό αποτέλεσμα.
Η υιοθέτηση παιδιών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε
Η απόφαση να αποκτήσετε παιδί είναι πολύ προσωπική, περίπλοκη και απαιτεί δέσμευση και υποστήριξη. Η ανικανότητα να αποκτήσετε παιδιά μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και η προοπτική να αποκτήσετε παιδί χωρίς σύντροφο μπορεί να είναι τρομακτική για ορισμένες γυναίκες.
Ορισμένες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να μην έχουν παιδιά. Άλλοι μπορεί να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν για να αποκτήσουν παιδιά. Πολλές γυναίκες που θα ήθελαν να μείνουν έγκυες σταματούν από τη στειρότητα. Μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, η ευκαιρία να αποκτήσετε παιδιά μπορεί να παρεμποδιστεί από παρατεταμένες παρενέργειες της θεραπείας (συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας) και από τη λήψη φαρμάκων ορμονικής θεραπείας για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου (δεν είναι ασφαλές να λαμβάνετε ορμονική θεραπεία ενώ είστε έγκυος ).
Επιπλέον, δεν έχει διεξαχθεί έρευνα ειδικά για να ανακαλυφθεί πώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τον κίνδυνο υποτροπής για γυναίκες που είχαν θετικό καρκίνο του μαστού σε υποδοχείς ορμονών. Εάν ταιριάζει σε αυτήν την κατηγορία και θέλετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας και σταθμίστε τυχόν κινδύνους.
Εάν θα έχετε κάνετε παιδιά νωρίτερα και όχι αργότερα είναι μια επιλογή για εσάς, ίσως θελήσετε να το κάνετε αυτό. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ ατομική απόφαση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Ιστορικό θηλασμού
Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά εάν μια γυναίκα θηλάζει για περισσότερο από 1 έτος. Υπάρχει μικρότερο όφελος για τις γυναίκες που θηλάζουν για λιγότερο από ένα χρόνο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο θηλασμός προστατεύει την υγεία του μαστού:
- η παραγωγή γάλακτος 24/7 περιορίζει την ικανότητα των κυττάρων του μαστού να συμπεριφέρονται εσφαλμένα
- οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους όταν θηλάζουν (προστίθενται στις 9 χαμένες περιόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων
- πολλές γυναίκες τείνουν να τρώνε πιο θρεπτικά τρόφιμα και ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής (περιορισμός του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ) ενώ θηλάζουν
Πέρα από την προστασία της υγείας του μαστού, ο θηλασμός παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του μωρού.
Βήματα που μπορείτε να κάνετε
Η απόφαση να θηλάσετε είναι πολύ προσωπική και εξαρτάται από τη μοναδική σας κατάσταση.
Εάν ο θηλασμός είναι μια επιλογή για εσάς, ίσως θελήσετε να το εξετάσετε. Εκτός από πιθανώς τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ο θηλασμός δίνει στο παιδί σας αντισώματα μέσω του μητρικού γάλακτος που μπορεί να το προστατεύσει από βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, αυτές είναι ιδιαίτερα ατομικές αποφάσεις που επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και από το εάν είστε σε θέση να θηλάσετε.
Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια πρόκληση μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού. Μετά από διπλή μαστεκτομή, δυστυχώς, ο θηλασμός είναι αδύνατος. Μετά τη λοβεκτομή και την ακτινοβολία, ο μαστός που έχει υποστεί αγωγή παράγει συνήθως λίγο ή καθόλου γάλα, αλλά το άλλο στήθος συνήθως μπορεί να παράγει γάλα κανονικά. Το γάλα από ένα στήθος μπορεί να είναι αρκετό ή μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη φόρμουλα. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν δότη μητρικού γάλακτος.