Εντοπισμός και αφαίρεση Λεμφαδένα φρουρού

Εικοσαετής εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με τις διεθνής κατευθυντήριες οδηγίες. Η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την έγκαιρη διάγνωση.

Λεμφαδένας φρουρός

Λεμφαδένας φρουρός αποκαλείται ανατομικά ο πρώτος λεμφαδένας, στον οποίο αποχετεύεται η λέμφος από την περιοχή του καρκίνου του μαστού , οπότε είναι και ο πρώτος από όλους τους άλλους που ενδέχεται να δεχτεί μεταστατικά κύτταρα από τον όγκο του μαστού. Ο εντοπισμός του γίνεται πριν από το χειρουργείο με σήμανση είτε χρωστική είτε ραδιοϊσοτοπική, με την τελευταία να πετυχαίνεται μετά από ένεση ράδιοκολλοειδούς. Επίσης, είναι δυνατόν να γίνει συνδυασμός των δύο μεθόδων εντοπισμού, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται η δεύτερη. Όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος του ραδιοϊσότοπου κατά την εγχείρηση, ο λεμφαδένας φρουρός εντοπίζεται με ανιχνευτή ακτινοβολίας (μετρητής Geiger).

Η χειρουργική αφαίρεση και η εξέταση του λεμφαδένα φρουρού διαγιγνώσκει την ύπαρξη ή την απουσία διήθησης της μασχάλης με μεγάλη αξιοπιστία, που ανέρχεται στο 95%. Όταν ο λεμφαδένας φρουρός στην ταχεία βιοψία αποδειχτεί αρνητικός, τότε η εγχείρηση στη μασχάλη σταματάει εκεί, ενώ αντίθετα όταν είναι διηθημένος πρέπει να γίνει λεμφαδενικός καθαρισμός της υπόλοιπης μασχάλης. Σήμερα, η εφαρμογή της μεθόδου εξαίρεσης (διάγνωσης; εξέτασης;) του λεμφαδένα- φρουρού γίνεται στο 70% περίπου των ασθενών με καρκίνο του μαστού και οδηγεί στη μείωση της νοσηρότητας των ασθενών αλλά και στην ελάττωση των ημερών αποθεραπείας τους.

Η ασθενής που έχει υποβληθεί σε λεμφαδενικό καθαρισμό, θα πρέπει να προσέχει τα ακόλουθα για την πρόληψη ανάπτυξης λεμφοιδήματος του άνω άκρου:

  1. Να μην αφήνει να της παίρνουν αίμα ή να μετράνε την πίεση στο χειρουργημένο χέρι.
  2. Να αποφεύγει να σηκώνει βάρη με αυτό το άκρο.
  3. Να προσέχει να μην πληγωθεί σε αυτό το χέρι (π.χ. όταν κόβει τα νύχια της).
  4. Να μη φορά στενά ρούχα που σφίγγουν το χέρι.
  5. Όταν εργάζεται στον κήπο της, να προσέχει να μην τσιμπηθεί από έντομα και να μην τραυματιστεί (π.χ. από αγκάθια λουλουδιών).
  6. Να αποφεύγει κάθε είδους έγκαυμα του χεριού της (π.χ. έκθεση στον ήλιο ή επαφή με καυτό νερό).

Ανάλογα με το πρωτόκολλο κάθε κλινικής, εφαρμόζεται σπανιότερα και η ακτινοθεραπεία της μασχαλιαίας χώρας.

Εντοπισμός λεμφαδένα φρουρού
Αφαίρεση λεμφαδένα φρουρού

λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη