Φυλλοειδείς όγκοι

Εικοσαετής εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με τις διεθνής κατευθυντήριες οδηγίες. Η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την έγκαιρη διάγνωση.

Φυλλοειδείς όγκοι

Οι φυλλοειδείς όγκοι είναι σπάνιες νεοπλασίες του στήθους, αποτελούν περίπου το 0.3-1% όλων των όγκων και εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι φυλλοειδείς όγκοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Καλοήθεις
  2. Οριακά κακοήθεις, οι επονομαζώμενοι borderline
  3. Κακοήθεις

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η χειρουργική αντιμετώπιση των φυλλοειδών όγκων γινόταν με μαστεκτομή. Η ριζική αυτή αντιμετώπιση δεν βελτίωνε την πρόγνωση και έτσι σήμερα η πιο συχνή αντιμετώπιση είναι η συντηρητική χειρουργική του μαστού. Η απλή αφαίρεση του όμως, π.χ. η εκπυρήνισή του, οδηγεί σε συχνή υποτροπή, έτσι ώστε στην αφαίρεσή του να πρέπει να γίνει και εκτομή υγιούς ιστού, τουλάχιστον ενός εκατοστού γύρω από τον όγκο. Οι περισσότερες υποτροπές παρουσιάζονται 2 χρόνια μετά το χειρουργείο. Το ποσοστό υποτροπής εξαρτάται από τον τύπο του φυλλοειδούς όγκου και είναι 17% για τους καλοήθεις όγκους, 25% για τους οριακά κακοήθεις και 27% για τους κακοήθεις φυλλοειδείς όγκους. Οι οριακά κακοήθεις και οι κακοήθεις μορφές μπορεί να οδηγήσουν και σε μεταστάσεις στον πνεύμονα ή σε μύες (μείζονας θωρακικός μυς). Μετά την αφαίρεση του όγκου, θα πρέπει να γίνεται εντατική παρακολούθηση τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια.


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη