Έκθεση σε χημικά και καρκίνος του μαστού
Έκθεση σε χημικά στα καλλυντικά
Ενώ οι χημικές ουσίες στα καλλυντικά μας κάνουν να αισθανόμαστε και να μυρίζουμε καλύτερα, η έρευνα προτείνει έντονα ότι σε ορισμένα επίπεδα έκθεσης, ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στους ανθρώπους. Αλλά επειδή τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας περιέχουν έναν διαφορετικό συνδυασμό χημικών, είναι σχεδόν αδύνατο να δείξει μια συγκεκριμένη αιτία και αποτέλεσμα για κάθε συγκεκριμένο χημικό από μόνο του.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες θεωρούνται διαταραχές ορμονών. Οι διαταραχές ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες δρουν στο σώμα, μπλοκάροντάς τες, γεγονός που απορρίπτει την ορμονική ισορροπία του σώματος. Επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκίνου του μαστού που είναι θετικοί σε ορμονικούς υποδοχείς, πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτές τις χημικές ουσίες που μπορούν να δράσουν όπως τα οιστρογόνα.
Έκθεση σε χημικά στα τρόφιμα
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε πολλές καλλιέργειες φρούτων, λαχανικών και σιτηρών που καλλιεργούνται στο εμπόριο για την προστασία τους από έντομα, ζιζάνια, μύκητες, ασθένειες, ποντίκια και άλλα ζώα, βακτήρια, ιούς και μούχλα.
Ομοίως, τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την προστασία των ζώων από ασθένειες και παράσιτα. Μπορούν να δοθούν επιπλέον ορμόνες στα ζώα για την αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
Με την απαλλαγή από τις πηγές ασθενειών, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων, στη μείωση της απώλειας τροφίμων και στη διατήρηση της ασφάλειας από τις απειλές. Αλλά πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι χημικές ουσίες και ορμόνες στο σώμα. Ανησυχούν για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και στις ζωοτροφές – τα οποία μπορούν να καταλήξουν σε κρέας, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, πέρα από τυχόν επιπλέον αντιβιοτικά ή ορμόνες. Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον υδράργυρο στα θαλασσινά και τις βιομηχανικές χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων.
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μελέτες που να δείχνουν άμεση σχέση μεταξύ έκθεσης σε φυτοφάρμακα και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι νεαρές γυναίκες εργάτριες σε αγρόκτημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μια σειρά ιατρικών παθήσεων. Και ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι μιμούνται τα οιστρογόνα, σε πειραματόζωα.
Για παράδειγμα, το Atrazine, που χρησιμοποιείται συνήθως για την καλλιέργεια καλαμποκιού, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων ενεργοποιώντας το ένζυμο αρωματάσης. Και η κοινή λογική δείχνει ότι η κατανάλωση επιπλέον χημικών ουσιών είναι πιθανώς ανθυγιεινή. Το ερώτημα παραμένει: Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την καλλιέργεια και την προετοιμασία φρούτων, λαχανικών, κρέατος, πουλερικών και ψαριών, ώστε να έχετε τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία και να αποφύγετε τυχόν κινδύνους;
Έκθεση σε χημικά για γκαζόν και κήπους
Ανάλογα με το πού ζείτε και εργάζεστε, ενδέχεται να εκτεθείτε καθημερινά σε μια σειρά από ανθρωπογενείς και φυσικά χημικές ουσίες γκαζόν και κήπου. Οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν το γρασίδι πράσινο και να ανθίσουν τα λουλούδια.
Η έρευνα προτείνει έντονα ότι σε ορισμένα επίπεδα έκθεσης, ορισμένες από τις χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ανθρώπους. Αλλά επειδή τα προϊόντα είναι διάφοροι συνδυασμοί χημικών, είναι δύσκολο να δείξουμε μια συγκεκριμένη αιτία και αποτέλεσμα για οποιαδήποτε συγκεκριμένη χημική ουσία.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες θεωρούνται διαταραχές ορμονών. Οι διαταραχές ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες δρουν στο σώμα, μπλοκάροντάς τες, γεγονός που απορρίπτει την ορμονική ισορροπία του σώματος. Επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκίνου του μαστού που είναι θετικοί σε ορμονικούς υποδοχείς, πολλές γυναίκες επιλέγουν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε αυτές τις χημικές ουσίες που μπορούν να δράσουν όπως τα οιστρογόνα.
Έκθεση σε χημικές ουσίες σε πλαστικό
Ανάλογα με το πού ζείτε και εργάζεστε, είναι πιθανό να εκτεθείτε σε πολλά πλαστικά προϊόντα κάθε μέρα. Τα δοχεία τροφίμων και ποτών, μερικές πλάκες μιας χρήσης και τα μπουκάλια τουαλέτας είναι όλα πλαστικά και όλα είναι κατασκευασμένα από χημικά. Η έρευνα υποδηλώνει ότι όλα τα πλαστικά μπορεί να εκπλύσουν χημικές ουσίες εάν είναι γδαρμένα ή θερμανθούν. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι σε ορισμένα επίπεδα έκθεσης, ορισμένες από τις χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα, όπως η διφαινόλη Α (BPA), μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ανθρώπους.
Η διφαινόλη είναι ένα αδύναμο συνθετικό οιστρογόνο που βρίσκεται σε πολλά άκαμπτα πλαστικά προϊόντα, επένδυση τροφίμων και τύπων, σφραγιστικά οδοντοστοιχίας και στη λαμπερή πλευρά των αποδείξεων χαρτοταινιών ταμείου (για τη σταθεροποίηση του μελανιού). Η οιστρογόνα δραστηριότητα του, το καθιστά υπεύθυνο για ορμόνη διαταραχή, όπως πολλές άλλες χημικές ουσίες στα πλαστικά.
Η διφαινόλη φαίνεται επίσης να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στη μήτρα. Το 2011, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες με υψηλά επίπεδα διφαινόλης στα ούρα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες που έδειξαν σημάδια υπερκινητικότητας, άγχους και κατάθλιψης. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σε κορίτσια από 3 ετών. Δεν είναι σαφές γιατί τα αγόρια δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο.
Έκθεση σε χημικά στο αντηλιακό
Ενώ οι χημικές ουσίες μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η έρευνα προτείνει ότι σε ορισμένα επίπεδα έκθεσης, ορισμένες από τις χημικές ουσίες σε ορισμένα προϊόντα αντηλιακού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ανθρώπους.
Πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες θεωρούνται διαταραχές ορμονών. Οι διαταραχές ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες δρουν στο σώμα, μπλοκάροντάς τες.
Έκθεση σε χημικές ουσίες στο νερό
Η έρευνα έδειξε ότι το νερό που πίνετε – είτε από τη βρύση του σπιτιού σας είτε από εμφιαλωμένο νερό από ένα κατάστημα – μπορεί να μην είναι πάντα τόσο ασφαλές όσο θα μπορούσε.
Όλοι έχουν ρόλο στην προστασία της παροχής νερού. Πριν πετάξετε τα αχρησιμοποίητα φάρμακα, τα αντισυλληπτικά χάπια, το χρώμα, το λάδι κινητήρα, τα φυτοφάρμακα, τα καθαριστικά και άλλα χημικά προϊόντα, μιλήστε με τα τοπικά τμήματα υγείας ή επικίνδυνων αποβλήτων σχετικά με τον τρόπο απόρριψης με ασφάλεια αυτών των προϊόντων.
Έκθεση σε χημικά όταν το φαγητό ψήνεται / παρασκευάζεται
Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες έως ότου ψηθεί καλά, σχηματίζεται μια ομάδα χημικών – ετεροκυκλικές αμίνες (HCA). Όσο εντονότερο και πιο ζεστό είναι το μαγείρεμα, τόσο περισσότερα HCA σχηματίζονται, ειδικά στα μαυρισμένα μέρη του κρέατος. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έχει εντοπίσει 17 HCA που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μια άλλη ομάδα χημικών – πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) – σχηματίζονται στον καπνό που παράγεται όταν καίγεται λίπος ή στάζει σε κάρβουνα. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες έχουν συνδεθεί με καρκίνο του μαστού.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν πολλά ψητά και καπνιστό κρέας και πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν πολλά ψητά κρέατα.