Λήψη δεύτερης γνώμης

Λήψη δεύτερης γνώμης

13 Ιουλίου, 2021
3d-model-1200x675.jpg

Πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αισθάνονται επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως τη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει χρόνος να κάνετε κάποια έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι η διάγνωσή σας είναι σωστή και το σχέδιο θεραπείας σας έχει νόημα – και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη μιας δεύτερης γνώμης.

Η λήψη μιας δεύτερης γνώμης σημαίνει να ζητήσετε από έναν άλλο ειδικό καρκίνου του μαστού ή μια ομάδα ειδικών, να επανεξετάσει όλες τις ιατρικές αναφορές και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, να δώσει γνώμη για τη διάγνωσή σας και να προτείνει επιλογές θεραπείας. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να επιβεβαιώσει το αρχικό σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας του γιατρού σας, να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του μαστού, να αυξήσει τις πρόσθετες επιλογές θεραπείας που δεν έχετε σκεφτεί ή να προτείνει διαφορετική πορεία δράσης. Ακόμα κι αν είχατε ήδη θεραπεία, δεν είναι πολύ αργά για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Ένας δεύτερος γιατρός μπορεί να εξετάσει το πρόγραμμα διάγνωσης και θεραπείας σας μέχρι σήμερα, προσφέροντας οποιεσδήποτε πρόσθετες σκέψεις ή συστάσεις.

Η ίδια η ιδέα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη μπορεί να φαίνεται συντριπτική στην αρχή, ειδικά όταν μόλις διαγνώσατε καρκίνο του μαστού. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και δουλειά για να βρείτε έναν δεύτερο γιατρό, να κανονίσετε τη δεύτερη γνώμη και να αντιμετωπίσετε τυχόν ασφαλιστικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Μπορεί επίσης να είναι εκφοβιστικό να πείτε στον τρέχοντα γιατρό σας ότι θέλετε μια δεύτερη γνώμη.

Ωστόσο, πολλά άτομα με καρκίνο του μαστού αποφασίζουν να λάβουν δεύτερη γνώμη και οι γιατροί συνηθίζουν να ακούνε αυτό το αίτημα. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν άλλο ειδικό που μπορεί να παράσχει μια δεύτερη γνώμη. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες απαιτούν ακόμη και μια δεύτερη γνώμη πριν από την έναρξη της θεραπείας. Γενικά, η καθυστέρηση της έναρξης της θεραπείας για μικρό χρονικό διάστημα συνήθως δεν ενέχει κίνδυνο, αν και εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε την περίπτωσή σας και να αποφασίσετε πόση καθυστέρηση είναι εντάξει.

Γιατί να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη;

Η απλή διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι αρκετά καλός λόγος για να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τίποτα πριν αγοράσουν αυτοκίνητο, ανακαινίζοντας το σπίτι τους ή κάνοντας κάποια άλλη σημαντική αγορά. Σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου, μπορεί να είναι χρήσιμο και ακόμη και σημαντικό να λάβετε άλλη γνώμη προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία.

Μια μελέτη του 2006 σε σχεδόν 150 ασθενείς με καρκίνο του μαστού στο Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμβουλεύτηκαν να αλλάξουν τα θεραπευτικά τους σχέδια αφού έλαβαν μια δεύτερη γνώμη από μια πολυεπιστημονική ομάδα ογκολόγων που αποτελείται από χειρουργούς, ιατρικούς ογκολόγους, ογκολόγους ακτινοβολίας, ακτινολόγους και παθολόγους.

Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι, εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να κάνουν λάθη ή να διαφέρουν στις απόψεις τους σχετικά με το τι είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας και τον τύπο του καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα:

Ο παθολόγος που αρχικά εξετάζει τον ιστό του καρκίνου του μαστού κάτω από ένα μικροσκόπιο μπορεί να χάσει κάτι ή να έχει μια διαφορετική  κρίση από ό, τι άλλος παθολόγος. Αυτό επηρεάζει το περιεχόμενο της αναφοράς παθολογίας, η οποία παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε και γίνεται η βάση για τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την κατάσταση HER2 είναι λανθασμένα στο 8% των περιπτώσεων, ακόμη και όταν γίνεται από εξειδικευμένα εργαστήρια και την κατάσταση HER2 μερικές φορές μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την περιοχή του όγκου που έχει εξεταστεί. Τα ανακριβή αποτελέσματα της εξέτασης HER2 μπορεί να κάνουν τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού να μην έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Εάν ολόκληρο ή μέρος του καρκίνου του μαστού είναι θετικό στο HER2, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων το χαρακτηρίζουν ως αρνητικό ως προς το HER2, οι γιατροί δεν είναι πιθανό να προτείνουν θεραπείες κατά του HER2 – παρόλο που η γυναίκα θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί από αυτά τα φάρμακα. Ομοίως, εάν ο καρκίνος του μαστού είναι αρνητικός ως προς το HER2, αλλά τα αποτελέσματα των εξετάσεων το χαρακτηρίζουν ως θετικό ως προς το HER2, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν θεραπείες κατά του HER2 – παρόλο που η γυναίκα είναι απίθανο να λάβει οφέλη και είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους των φαρμάκων.

Η λήψη διαφορετικής ερμηνείας από τα αρχικά αποτελέσματα των εξετάσεων HER2 είναι απλώς ένα παράδειγμα μιας δεύτερης παθολογικής γνώμης που αλλάζει το πρόγραμμα θεραπείας ενός ατόμου.

Οι ακτινολόγοι μπορεί να ερμηνεύσουν διαφορετικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων απεικόνισης του μαστού, όπως μαστογραφίες, μαγνητική τομογραφία και υπερηχογράφημα – ή να κάνουν διαφορετικές συστάσεις σχετικά με το ποια πρόσθετα τεστ απεικόνισης πρέπει να γίνουν. Οι αναγνώσεις τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και στο σχεδιασμό θεραπειών όπως η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση.

Δύο χειρουργοί μπορεί να διαφέρουν στις απόψεις τους σχετικά με τον τύπο ή την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που χρειάζεστε, καθώς και τις καλύτερες επιλογές ανοικοδόμησης για εσάς (εάν επιλέξετε ανακατασκευή). Η ακτινοβολία και οι ιατρικοί ογκολόγοι μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το σχέδιο θεραπείας που θα σας ωφελήσει περισσότερο μετά τη χειρουργική επέμβαση ή σε ορισμένες περιπτώσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση (εάν απαιτείται θεραπεία για τη συρρίκνωση του καρκίνου πρώτα).

Άλλοι πιθανοί λόγοι για να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη περιλαμβάνουν:

  • Ο γιατρός σας δεν είναι ειδικός για τον καρκίνο του μαστού. Εάν ο χειρουργός σας ή ογκολόγος αντιμετωπίζει πολλούς τύπους καρκίνου – όχι μόνο τον καρκίνο του μαστού – μπορεί να είναι συνετό να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό καρκίνου του μαστού. Το ίδιο ισχύει εάν ο παθολόγος ή / και ο ακτινολόγος που εμπλέκεται στη διάγνωσή σας δεν ειδικεύεται στη νόσο του μαστού. Ένας ειδικός για τον καρκίνο του μαστού έχει την εμπειρία που προέρχεται από την παρακολούθηση περισσότερων περιπτώσεων και την παρακολούθηση της τελευταίας έρευνας.
  • Ο γιατρός σας σας λέει ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τύπο ή την έκταση του καρκίνου του μαστού που έχετε. Τα αποτελέσματα των τεστ απεικόνισης (μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα) και τα αποτελέσματα των παθολογικών εξετάσεων (εξετάσειςε που πραγματοποιούνται στον ιστό καρκίνου του μαστού) δεν είναι πάντα 100% πειστικά. Εάν ο γιατρός σας εκφράσει οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με τον καρκίνο με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, είναι σοφό να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.
  • Ο γιατρός σας σας δίνει μερικές διαφορετικές επιλογές θεραπείας. Η λήψη μιας άλλης προοπτικής για αυτές τις επιλογές μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατανόηση και την επικοινωνία με το γιατρό σας ή / και θέλετε οι επιλογές σας να εξηγούνται από κάποιον άλλο. Αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρείτε έναν άλλο ειδικό που χρειάζεται χρόνο για να εξηγήσει τα πράγματα με τρόπους που μπορείτε να καταλάβετε.
  • Έχετε έναν λιγότερο κοινό ή ακόμη και σπάνιο τύπο καρκίνου του μαστού , όπως ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού ή η νόσος του Paget της θηλής, που οι γιατροί δεν συναντούν πολύ συχνά. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποια έρευνα και εργασία, σκέφτεστε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από έναν γιατρό που εξετάζει και αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη μορφή του καρκίνου του μαστού.
  • Αμφιβάλλετε για την ακρίβεια της πρώτης γνώμης ή πιστεύετε ότι δεν έχουν διερευνηθεί όλες οι επιλογές. Ίσως έχετε κάνει τη δική σας έρευνα ή έχετε ζητήσει συμβουλές από άλλες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, και αυτό σας οδήγησε να αναρωτηθείτε αν μπορεί να υπάρχουν άλλες επιλογές για εσάς.  Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλή ιδέα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.
  • Το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας σας απαιτεί μια δεύτερη γνώμη πριν κάνετε μια συγκεκριμένη θεραπεία. Εάν αυτό ισχύει για το σχέδιό σας, τότε δεν απαιτείται άλλος λόγος.
  • Ο γιατρός σας συνιστά να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Εάν η περίπτωσή σας είναι περίπλοκη ή αβέβαιη ή περισσότερες από μία επιλογές θεραπείας θα μπορούσαν να σας ωφελήσουν, ο γιατρός σας μπορεί ακόμη και να σας προτείνει να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Πολλοί γιατροί χαιρετίζουν τη συμβολή ενός δεύτερου εμπειρογνώμονα σε δύσκολες περιπτώσεις.

 


 

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη