Βιοψία μαστού: Πότε πρέπει να γίνεται;
Η βιοψία είναι ένα μικρό κομμάτι ιστού που αφαιρείται και ελέγχεται σε εργαστήριο. Για τη βιοψία του μαστού, ο ιστός του μαστού μπορεί να αφαιρεθεί με ειδική βελόνα βιοψίας. Ή μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ελέγχεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καρκίνος ή άλλα μη φυσιολογικά κύτταρα.
Γιατί μπορεί να χρειαστώ βιοψία μαστού;
Οι βιοψίες μαστού μπορούν να γίνουν:
- Για να ελέγξετε ένα εξόγκωμα ή μάζα που μπορεί να γίνει αισθητό (ψηλαφητό) στο στήθος
- Για να ελέγξετε ένα πρόβλημα που παρατηρείται στη μαστογραφία, όπως μικρές εναποθέσεις ασβεστίου στον ιστό του μαστού (μικροασβεστώσεις) ή μια μάζα γεμάτη υγρό (κύστη)
- Για την αξιολόγηση προβλημάτων της θηλής, όπως μια αιματηρή έκκριση από τη θηλή
- Για να μάθετε εάν ένα εξόγκωμα ή μάζα του μαστού είναι καρκίνος (κακοήθης) ή όχι (καλοήθης)
Ένα εξόγκωμα ή άλλη ανησυχητική περιοχή στο στήθος μπορεί να προκληθεί από καρκίνο. Ή μπορεί να προκαλείται από άλλο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για να συστήσει ο γιατρός σας βιοψία μαστού.
Τύποι βιοψιών μαστού
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαδικασιών βιοψίας μαστού. Ο τύπος της βιοψίας που θα κάνετε θα εξαρτηθεί από τη θέση και το μέγεθος του όγκου του μαστού ή της περιοχής ανησυχίας.
Οι βιοψίες μπορούν να γίνουν με τοπική ή γενική αναισθησία. Για τοπική αναισθησία, το φάρμακο εγχέεται για να μουδιάσει το στήθος σας. Θα είστε ξύπνια, αλλά δεν θα νιώθετε πόνο. Για γενική αναισθησία, θα σας χορηγηθεί φάρμακο που θα σας βάλει σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια της βιοψίας.
Οι τύποι βιοψιών μαστού περιλαμβάνουν:
- Βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA). Μια πολύ λεπτή βελόνα τοποθετείται στο εξόγκωμα ή στην περιοχή ανησυχίας. Ένα μικρό δείγμα υγρού ή ιστού αφαιρείται. Δεν χρειάζεται τομή. Μπορεί να γίνει βιοψία FNA για να διαπιστωθεί εάν η περιοχή είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό (κύστη) ή ένα συμπαγές εξόγκωμα.
- Βιοψία πυρήνα με βελόνα. Μια μεγάλη βελόνα οδηγείται στο εξόγκωμα ή στην περιοχή ανησυχίας. Μικροί κύλινδροι ιστού, που ονομάζονται πυρήνες, αφαιρούνται. Δεν χρειάζεται τομή.
- Ανοικτή (χειρουργική) βιοψία. Γίνεται τομή στο στήθος. Ο χειρουργός αφαιρεί μέρος ή όλο το εξόγκωμα ή την περιοχή ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εξόγκωμα μπορεί να είναι μικρό, βαθύ και δυσεύρετο. Στη συνέχεια, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος που ονομάζεται εντοπισμός καλωδίων. Για αυτό, μια λεπτή βελόνα με ένα πολύ λεπτό σύρμα τοποθετείται στο στήθος. Οι εικόνες ακτίνων Χ βοηθούν στην καθοδήγηση του στο εξόγκωμα. Στη συνέχεια, ο χειρουργός ακολουθεί αυτό το καλώδιο για να βρει το εξόγκωμα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά εργαλεία και μέθοδοι για την καθοδήγηση των βελόνων και τη βοήθεια με τις διαδικασίες βιοψίας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Στερεοτακτική βιοψία. Με αυτή τη μέθοδο δημιουργείτε μια τρισδιάστατη εικόνα του μαστού με χρήση υπολογιστή και αποτελέσματα μαστογραφίας. Η τρισδιάστατη εικόνα στη συνέχεια καθοδηγεί τη βελόνα βιοψίας στο ακριβές σημείο του όγκου του μαστού ή της περιοχής ανησυχίας.
- Βιοψία πυρήνα υποβοηθούμενη με κενό. Γίνεται μια μικρή τομή στο στήθος. Ένας κοίλος σωλήνας ή καθετήρας εισάγεται μέσω της τομής. Οδηγείται στο εξόγκωμα ή τη μάζα του μαστού με μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες ή υπερηχογράφημα. Ο ιστός του μαστού τραβιέται απαλά στον καθετήρα. Ένα περιστρεφόμενο μαχαίρι μέσα στο σωλήνα κόβει τον ιστό από το στήθος. Μπορούν να ληφθούν πολλά δείγματα ιστού ταυτόχρονα.
- Βιοψία καθοδηγούμενη από υπερήχους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί εικόνες υπερήχων του όγκου ή της μάζας του μαστού. Αυτές οι εικόνες βοηθούν στην καθοδήγηση της βελόνας στο ακριβές σημείο της βιοψίας.
Παρακολουθείστε το video για την Στερεοτακτική βιοψία μαστού
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας βιοψίας μαστού;
Όλες οι διαδικασίες έχουν κάποιο κίνδυνο. Μερικές πιθανές επιπλοκές μιας βιοψίας μαστού περιλαμβάνουν:
- Μώλωπες και ήπιος πόνος στο σημείο της βιοψίας
- Παρατεταμένη αιμορραγία από το σημείο της βιοψίας
- Λοίμωξη κοντά στο σημείο της βιοψίας
Εάν η βιοψία γίνει με ακτινογραφία, η ποσότητα ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται είναι μικρή. Ο κίνδυνος για έκθεση σε ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλός. Μπορεί να έχετε άλλους κινδύνους ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τυχόν ανησυχίες με τον γιατρό σας, πριν γίνει η βιοψία.
Μπορεί να έχετε άλλους κινδύνους ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει τυχόν ανησυχίες με τον γιατρό, πριν γίνει η βιοψία. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία. Κάντε όποιες ερωτήσεις έχετε σχετικά με τη διαδικασία.
Τι συμβαίνει μετά τη βιοψία μαστού;
Μια βιοψία μαστού μπορεί να γίνει στο γραφείο ενός γιατρού. Μπορεί να γίνει σε εξωτερικά ιατρεία, πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφετε σπίτι την ίδια μέρα. Ή μπορεί να γίνει ως παραμονή στο νοσοκομείο. Ορισμένοι τύποι βιοψιών απαιτούν μόνο τοπική αναισθησία. Για άλλους τύπους απαιτείται γενική αναισθησία. Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του γιατρού σας.
Ο χρόνος ανάρρωσης θα εξαρτηθεί από τον τύπο της βιοψίας που κάνατε και τον τύπο της αναισθησίας που χρησιμοποιήσατε.
Εάν είχατε γενική αναισθησία, θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης, όπου θα σας παρακολουθούν στενά. Μόλις η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός και η αναπνοή σας σταθεροποιηθούν και είστε σε εγρήγορση, θα μεταφερθείτε σε δωμάτιο του νοσοκομείου. Ή θα επιστρέψετε σπίτι. Εάν η βιοψία έγινε σε εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να σχεδιάσετε να έχετε άλλο άτομο να σας οδηγήσει στο σπίτι. Εάν είχατε τοπική αναισθησία, θα μπορείτε να πάτε σπίτι αφού ολοκληρώσετε την περίοδο αποκατάστασης.
Στο σπίτι
Διατηρήστε την περιοχή της βιοψίας καθαρή και στεγνή. Εάν χρησιμοποιήθηκαν ράμματα, θα αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας επόμενης επίσκεψης στο γραφείο του γιατρού. Εάν δεν υπάρχουν ράμματα, μπορείτε να αφαιρέσετε τον επίδεσμο όταν σας ζητηθεί να το κάνετε και να κάνετε μπάνιο κανονικά.
Το σημείο της βιοψίας μπορεί να είναι επώδυνο για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση. Πάρτε ένα αναλγητικό όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας. Η ασπιρίνη ή ορισμένα άλλα παυσίπονα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Φροντίστε να παίρνετε μόνο συνιστώμενα φάρμακα.
Μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας διατροφή, εκτός εάν ο γιατρός σας σας συμβουλεύσει διαφορετικά. Μπορεί να σας πει να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα για μερικές ημέρες.
Καλέστε τον γιατρό εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:
- Πυρετό ή ρίγη
- Ερυθρότητα, οίδημα, αιμορραγία ή άλλη παροχέτευση από το σημείο της βιοψίας
- Αυξημένο πόνος γύρω από το σημείο της βιοψίας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει άλλες οδηγίες, ανάλογα με την κατάστασή σας.