Άτυπες μεταβολές του μαστού

Άτυπες μεταβολές του μαστού

27 Δεκεμβρίου, 2020
metavoles-mastou.jpeg

Επίπεδη επιθηλιακή ατυπία

Η επίπεδη επιθηλιακή ατυπία εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα (ή «άτυπα») κύτταρα ευθυγραμμίζονται σε στήλες κατά μήκος των εσωτερικών πλευρικών λοβών του τελικού αγωγού. Αυτό βρίσκεται εκεί όπου οι λοβοί παραγωγής γάλακτος του μαστού ενώνονται με τους μικρότερους αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα στον κύριο αγωγό. Οι αγωγοί λοβών και διακλάδωσης διευρύνονται συχνά ως αποτέλεσμα αυτής της συσσώρευσης κυττάρων. (Εάν τα κύτταρα έχουν φυσιολογική εμφάνιση, η κατάσταση ονομάζεται αλλοιώσεις στήλης.)

Διαφορετικοί γιατροί μπορεί να προσεγγίσουν την κατάσταση διαφορετικά: μερικοί μπορεί να την αφαιρέσουν, άλλοι μπορεί να μην το κάνουν. Επίσης, οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της επίπεδης επιθηλιακής ατυπίας και του καρκίνου του μαστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επίπεδη επιθηλιακή ατυπία βρίσκεται κοντά σε άλλες άτυπες μεταβολές του μαστού, όπως η άτυπη υπερπλασία του πόρου , το χαμηλού βαθμού καρκίνωμα του πόρου in situ και / ή το σωληνωτό καρκίνωμα .

Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι πρόδρομος του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η επίπεδη επιθηλιακή ατυπία ενέχει πραγματικά χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης σε επεμβατικό καρκίνο του μαστού. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτής της κατάστασης.

Εάν έχετε διαγνωστεί με επίπεδη επιθηλιακή ατυπία, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι σημαίνει αυτό για εσάς. Μπορείτε να ρωτήσετε εάν εντοπίστηκαν άλλες άτυπες αλλαγές στο στήθος. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από άλλο παθολόγο για να βεβαιωθείτε ότι δεν χάθηκε τίποτα. Γενικά, εάν δεν βρέθηκαν άλλες αλλαγές μαζί με την επίπεδη επιθηλιακή ατυπία, μπορείτε να συνεχίσετε με συστηματικούς ελέγχους καρκίνου του μαστού.

Επίπεδη επιθηλιακή ατυπία μαστού
Επίπεδη επιθηλιακή ατυπία μαστού σε μαστογραφία

Άτυπη υπερπλασία του πόρου

Με την άτυπη υπερπλασία του πόρου (ADH), υπάρχουν περισσότερα κύτταρα από το συνηθισμένο στην επένδυση του αγωγού του μαστού, ο σωλήνας που μεταφέρει γάλα από τους λοβούς (σάκοι γάλακτος) στη θηλή. Αυτά τα κύτταρα μοιράζονται μερικά, αλλά όχι όλα, τα χαρακτηριστικά χαμηλού βαθμού καρκίνου του θηλώματος του πόρου  (DCIS), τόσο ως προς τα πρότυπα ανάπτυξης όσο και με την εμφάνιση.

Η άτυπη υπερπλασία του πόρου είναι μια καλοήθης κατάσταση του μαστού που συνδέεται με μια μέτρια αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Εάν έχετε κάνει βιοψία με βελόνα που ανακαλύπτει άτυπα κύτταρα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνεχίσει να αφαιρεί περισσότερο από τον ιστό σε αυτήν την περιοχή. Δεδομένου ότι η άτυπη υπερπλασία του πόρου δεν είναι πραγματικός καρκίνος, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει κάποια παραλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των γιατρών. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χειρουργική επέμβαση μετά την αρχική βιοψία. Οι αποφάσεις σχετικά με την αφαίρεση πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συνεργαστείτε για να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Για την άτυπη υπερπλασία του πόρου, ίσως θελήσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη, ζητώντας από έναν άλλο μαστολόγο να εξετάσει τα δείγματα ιστών. Αυτό μπορεί να σας καθησυχάσει ότι πρόκειται για άτυπη υπερπλασία και όχι για μια πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού.

Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, είναι λογικό να ακολουθείτε έναν γιατρό με εμπειρία στην υγεία του μαστού. Σε γενικές γραμμές, μια φυσική εξέταση παρακολούθησης γίνεται σε 6 μήνες και μπορεί να συνιστάται μαστογραφία. Μετά από αυτό, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επαναλαμβάνουν ετήσιες μαστογραφίες. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να προσθέσουν μαγνητική τομογραφία μαστού.

Για ορισμένες γυναίκες, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν μια ορμονική θεραπεία όπως η ταμοξιφαίνη, η ραλοξιφαίνη ή ένας αναστολέας αρωματάσης για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα κύτταρα της άτυπης υπερπλασίας του πόρου είναι θετικά για τους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι θεραπείες έχουν παρενέργειες, οπότε η ατομική σας κατάσταση θα καθορίσει εάν τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων τους.

Άτυπη υπερπλασία του πόρου μαστού
Άτυπη υπερπλασία του πόρου μαστού σε μαστογραφία

Θηλώματα του πόρου

Το θηλώματα του πόρου in situ (DCIS) είναι μη επεμβατικός καρκίνος του μαστού. Ο πόρος σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκινά μέσα στους αγωγούς του γάλακτος, το καρκίνωμα αναφέρεται σε οποιονδήποτε καρκίνο που ξεκινά στο δέρμα ή σε άλλους ιστούς (συμπεριλαμβανομένου του ιστού του μαστού) που καλύπτουν ή ευθυγραμμίζουν τα εσωτερικά όργανα και in situ σημαίνει “στην αρχική του θέση.”

Το θήλωμα του πόρου ονομάζεται «μη επεμβατικό» επειδή δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον αγωγό γάλακτος σε οποιονδήποτε φυσιολογικό περιβάλλοντα μαστό. Το θήλωμα του πόρου δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά η ύπαρξη θηλώματος του πόρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επεμβατικού καρκίνου του μαστού αργότερα.

Όταν έχετε θήλωμα του πόρου, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τον καρκίνο να επιστρέψει ή να αναπτύξετε νέο καρκίνο του μαστού από ένα άτομο που δεν είχε ποτέ καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν εντός 5 έως 10 ετών μετά την αρχική διάγνωση. Οι πιθανότητες επανάληψης είναι κάτω του 30%.

Οι γυναίκες που έχουν χειρουργική επέμβαση λοβεκτομής μαστού για θήλωμα του πόρου χωρίς ακτινοθεραπεία έχουν πιθανότητα περίπου 25% έως 30% να υποτροπή σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Η συμπερίληψη της ακτινοθεραπείας στο σχέδιο θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής σε περίπου 15%. Εάν ο καρκίνος του μαστού επανέλθει μετά από προηγούμενη θεραπεία για θήλωμα του πόρου, η υποτροπή είναι μη επεμβατική (θήλωμα του πόρου ξανά) περίπου στο μισό χρόνο και επεμβατική περίπου στο μισό χρόνο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, περίπου 60.000 περιπτώσεις θηλωμάτων του πόρου διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1 στις κάθε 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τον οποίο ο αριθμός αυτός είναι τόσο μεγάλος και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου:

  1. Οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο. Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
  2. Περισσότεροι άνθρωποι εκτελούν μαστογραφίες και η ποιότητα των μαστογραφιών έχει βελτιωθεί. Με καλύτερο έλεγχο, περισσότεροι καρκίνοι εντοπίζονται νωρίς.
Θήλωμα πόρου του μαστού
Θήλωμα πόρου του μαστού σε μαστογραφία

Σωληνοειδές καρκίνωμα του μαστού

Το σωληνοειδές καρκίνωμα του μαστού είναι ένας υποτύπος του διηθητικού καρκίνου του πόρου (καρκίνος που ξεκινά μέσα στον αγωγό του μαστού και εξαπλώνεται πέρα ​​από αυτόν σε υγιή ιστό). Τα σωληνοειδή καρκινώματα είναι συνήθως μικρά (περίπου 1 cm ή λιγότερο) και αποτελούνται από δομές σε σχήμα σωλήνα που ονομάζονται “σωληνάρια”. Αυτοί οι όγκοι τείνουν να είναι χαμηλού βαθμού, που σημαίνει ότι τα κύτταρα τους μοιάζουν κάπως με τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα και τείνουν να αναπτύσσονται αργά.

Κάποια στιγμή, τα σωληνοειδή καρκινώματα αντιπροσώπευαν περίπου το 1-4% όλων των καρκίνων του μαστού. Τώρα που η προληπτική μαστογραφία χρησιμοποιείται ευρέως, ωστόσο, τα σωληνοειδή καρκινώματα διαγιγνώσκονται συχνότερα – συχνά πριν εσείς ή ο γιατρός σας θα μπορούσατε να αισθανθείτε έναν όγκο. Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι διαθέσιμοι, αλλά μελέτες δείχνουν ότι τα σωληνοειδή καρκινώματα μπορεί να αντιπροσωπεύουν οπουδήποτε από μόλις κάτω του 8% έως 27% όλων των καρκίνων του μαστού.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η μέση ηλικία της διάγνωσης για το σωληνοειδές καρκίνωμα είναι στις αρχές της δεκαετίας του 50, αν και οι γυναίκες μπορούν να διαγνωστούν με αυτό σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι σπάνιος στους άνδρες.

Παρόλο που το σωληνοειδές καρκίνωμα είναι ένας διηθητικός καρκίνος του μαστού, τείνει να είναι ένας λιγότερο επιθετικός τύπος που ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Δεν είναι πιθανό να εξαπλωθεί έξω από το στήθος και θεωρείται ότι έχει πολύ καλή πρόγνωση.

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη