14 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας σχετικά με τον καρκίνου του μαστού σας

14 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας σχετικά με τον καρκίνου του μαστού σας

14 Νοεμβρίου, 2023
karkinow-mastou-mikroskopio.jpg

Οι απαντήσεις που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε τις αποφάσεις σας για τη θεραπεία

Αφού ακούσετε τον γιατρό σας να λέει, «Έχετε καρκίνο του μαστού », είναι δύσκολο να εστιάσετε σε αυτό που ακολουθεί. Είσαι κατανοητό ότι το μυαλό σας πιθανότατα ταράζεται. Δεν είστε προετοιμασμένες – κανείς δεν είναι – να συζητήσετε για την πρόγνωση και τις ιατρικές σας επιλογές.

Από τον ογκολόγο Dr Παπαδόπουλο, ακολουθούν 14 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας. Οι απαντήσεις που θα λάβετε θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές διάγνωσης και θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού .

Αν και είναι φυσικά κατανοητό ότι θέλετε να μάθετε τη σωστή πορεία το συντομότερο δυνατό, έχετε κατά νου ότι ο γιατρός σας, μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις αμέσως — μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογηθεί η κατάσταση. Αλλά μην φοβάστε να ρωτήσετε. Όσο πιο ενημερωμένη είστε ως ασθενής, τόσο περισσότερο μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά και με αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις περίθαλψης σας.

1. Τι τύπο καρκίνου του μαστού έχω;

Οι καρκίνοι του μαστού δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι γιατροί τους ταξινομούν με διάφορους τρόπους. Το πιο βασικό μέρος για να ξεκινήσετε, είναι από όπου προέρχονται τα καρκινικά κύτταρα. Η προέλευσή τους είναι ένας βασικός παράγοντας για το εάν ο καρκίνος σας μπορεί να εξαπλωθεί ή όχι και σας βοηθά να υπαγορεύσετε το είδος της θεραπείας που θα λάβετε.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού – 70% έως 80% – ξεκινούν από τους γαλακτοφόρους πόρους. Είναι γνωστά ως διηθητικά ή διεισδυτικά καρκινώματα του πόρου, που σημαίνει ότι έχουν σπάσει το τοίχωμα του γαλακτοφόρου πόρου και έχουν πολλαπλασιαστεί στον λιπώδη ιστό του μαστού. Εκεί, είναι πιθανό τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν περαιτέρω (ή να κάνουν μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος.

Ένα άλλο 10% των καρκίνων του μαστού ξεκινά από τους αδένες ή λοβούς που παράγουν γάλα και ονομάζονται διηθητικά λοβιακά καρκινώματα. Είναι επίσης ικανά να εξαπλωθούν.

Άλλοι πιο σπάνιοι καρκίνοι του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν τη θηλή, τον συνδετικό ιστό του μαστού ή τις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων ή των λεμφαγγείων.

Ορισμένοι καρκίνοι του μαστού είναι μη επεμβατικοί. Δεν έχουν εξαπλωθεί. Περιέχονται στους γαλακτοφόρους πόρους και ονομάζονται καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS). Γενικά, η πρόγνωση για τους ασθενείς με DCIS είναι πολύ καλή.

2. Πόσο μεγάλος είναι ο όγκος μου;

Το μέγεθος του όγκου είναι ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία της θεραπείας σας. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το μέγεθος του όγκου σας για να «σταδιοποιήσει» ή να κατηγοριοποιήσει περαιτέρω τον καρκίνο σας (εξηγείται λεπτομερώς παρακάτω).

Οι διαστάσεις του όγκου υπολογίζονται με φυσική εξέταση, μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία του μαστού. Το ακριβές μέγεθος δεν θα είναι γνωστό έως ότου ένας παθολόγος μελετήσει τον όγκο μετά τη χειρουργική αφαίρεση.

3. Είναι ο καρκίνος στους λεμφαδένες μου;

Το αν ο καρκίνος του μαστού σας έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες σας – οι μηχανισμοί φιλτραρίσματος στις μασχάλες σας και αλλού στο σώμα που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος – είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για τη σοβαρότητα της νόσου σας.

«Η συμμετοχή των λεμφαδένων αλλάζει το σχέδιο θεραπείας», λέει ο Δρ. Παπαδόπουλος. «Όταν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, τείνουμε να συζητάμε πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η χημειοθεραπεία».

4. Ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου μου;

Η σταδιοποίηση του καρκίνου είναι ένας τυποποιημένος τρόπος ταξινόμησης της σοβαρότητας του καρκίνου ενός ασθενούς. Υπάρχουν διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούν κωδικούς αριθμούς ή γραμμάτων για να προσδιορίσουν την κατάσταση του καρκίνου και πόσο μακριά μπορεί να έχει εξαπλωθεί.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα Στάδια 0 έως IV, τα οποία αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του όγκου και την έκταση της μετάστασης. Ένα υψηλότερο στάδιο σημαίνει μεγαλύτερο όγκο και ευρύτερη κατανομή καρκινικών κυττάρων.

Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί σταδιοποίηση για να προγραμματίσει τη θεραπεία σας, να μετρήσει την πρόγνωσή σας και να επικοινωνήσει με άλλους ειδικούς στον καρκίνο.

Στάδια καρκίνου του μαστού
Η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού

5. Ποιος είναι ο βαθμός του όγκου μου;

Η βαθμολόγηση δεν είναι το ίδιο με τη σταδιοποίηση. Και τα δύο είναι δείκτες της σοβαρότητας και της πρόγνωσης ενός καρκίνου, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια. Η σταδιοποίηση ασχολείται με το μέγεθος του όγκου, τη θέση και την κατανομή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα σας. Αλλά η βαθμολόγηση βασίζεται στο πώς εμφανίζονται τα καρκινικά κύτταρα στο μικροσκόπιο.

Όσο πιο ανώμαλη εμφάνιση έχουν τα κύτταρα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθούν γρήγορα και να εξαπλωθούν. Οι βαθμοί συνήθως κυμαίνονται από I έως III. Ένας υψηλότερος βαθμός είναι ένας πιο επιθετικός καρκίνος. Είναι πιθανό να έχετε όγκο σταδίου Ι (σχετικά μικρός, περιορισμένος) που είναι επίσης καρκίνος Βαθμού ΙΙΙ (ιδιαίτερα επιθετικός).

6. Ποια είναι η κατάσταση των υποδοχέων οιστρογόνων και των υποδοχέων προγεστερόνης μου;

Οι ορμόνες του σώματός σας όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού σας.

Τα φυσιολογικά κύτταρα είναι εξοπλισμένα με υποδοχείς που τους επιτρέπουν να λαμβάνουν πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των σημάτων ανάπτυξης) από τις ορμόνες που κυκλοφορούν, παρόμοια με τον τρόπο που το τηλέφωνό σας λαμβάνει δορυφορικά σήματα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να έχουν ορμονικούς υποδοχείς, επιτρέποντάς τους να εισχωρήσουν στο φυσιολογικό σύστημα ρύθμισης της ανάπτυξης των κυττάρων του σώματός σας.

Η κατάστασή σας προσδιορίζεται με τη δοκιμή ενός δείγματος καρκινικών κυττάρων του μαστού που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας. Εάν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σας έχουν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης, τότε είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το σήμα των οιστρογόνων και να το χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη. Εάν τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αυτούς τους υποδοχείς, δεν μπορούν να ακούσουν το μήνυμα σηματοδότησης ανάπτυξης.

Περίπου το 70% των ατόμων με καρκίνο του μαστού έχουν θετική ορμονική κατάσταση.

Οι γιατροί μπορούν να επωφεληθούν από την παρουσία των υποδοχέων. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα φάρμακο κατά των οιστρογόνων (όπως η ταμοξιφαίνη) που μπλοκάρει τους υποδοχείς και μπλοκάρει το σήμα ανάπτυξης των οιστρογόνων. Ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα φάρμακα όπως αναστολείς αρωματάσης (αναστροζόλη, λετροζόλη ή εξεμεστάνη) που μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων του σώματός σας για να στερήσουν καύσιμα από τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Γι’ αυτό οι ασθενείς που είναι θετικοί στο ER/PR μπορεί να συμβουλεύονται να παίρνουν χάπια κατά των οιστρογόνων για διάστημα έως και πέντε έως 10 ετών. Οι όγκοι που είναι αρνητικοί στο ER/PR που είναι πιο επιθετικοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Επειδή δεν έχουν υποδοχείς, τα χάπια κατά των οιστρογόνων δεν λειτουργούν, επομένως η χημειοθεραπεία είναι γενικά η προτιμώμενη θεραπεία.

7. Ποια είναι η κατάστασή μου HER2;

Το HER2 (που σημαίνει υποδοχέας ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα 2) είναι ένας άλλος τύπος υποδοχέα σήματος ανάπτυξης (ή κεραία) που μπορεί να υπάρχει στα καρκινικά κύτταρα του μαστού σας. Περίπου το 25% των καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί. Οι θετικοί στο HER2 καρκίνοι είναι ένας συνδυασμός καλών και κακών ειδήσεων.

Τα κακά νέα είναι ότι οι όγκοι τείνουν να αναπτύσσονται πιο επιθετικά από εκείνους χωρίς τον υποδοχέα HER2. Τα καλά νέα είναι ότι όπως οι καρκίνοι που είναι θετικοί σε ER/PR, τα φάρμακα μπορούν να απενεργοποιήσουν τον υποδοχέα ανάπτυξης HER2.

Νέα φάρμακα όπως η τραστουζουμάμπη, η περτουζουμάμπη, το T-DM1 και η λαπατινίμπη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε αυτό και έχουν βελτιώσει δραματικά την πρόγνωση για ασθενείς που είναι θετικοί στο HER2. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πλέον τόσο καλά όσο εκείνα με HER2-αρνητικούς όγκους.

Ωστόσο, οι θετικοί στο HER2 όγκοι μεγαλύτεροι από μισό εκατοστό ή που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες μπορεί να απαιτούν θεραπεία με χημειοθεραπεία και ένα από τα φάρμακα που στοχεύουν ειδικά τον υποδοχέα HER2, όπως η τραστουζουμάμπη.

8. Θα χρειαστώ χειρουργική επέμβαση και τι είδους πρέπει να κάνω;

Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι λιγότερο από οριστική. Θα διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να έχετε περισσότερες από μία επιλογές.

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι του μαστού δεν μπορούν αρχικά να αφαιρεθούν χειρουργικά. Σε άλλες περιπτώσεις, το εάν θα χειρουργηθείτε και το είδος της επέμβασης μπορεί να εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου, το μέγεθος και τη θέση του όγκου, το μέγεθος του μαστού σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Σε γυναίκες των οποίων ο καρκίνος του μαστού είναι χειρουργήσιμος, οι επιλογές είναι χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού (συχνά με ακτινοβολία) ή μαστεκτομή. Η μαστεκτομή είναι η αφαίρεση του μεγαλύτερου ή όλων των ιστών του μαστού και πιθανώς των κοντινών λεμφαδένων. Σε καθεμία από αυτές τις δύο μεγάλες κατηγορίες υπάρχουν περαιτέρω επιλογές. Μιλήστε με τον ογκολόγο και τον χειρουργό μαστού σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, μπορείτε να επιλέξετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.

9. Πρέπει να κάνω αποκατάσταση μαστού και πότε;

Αυτή είναι μια άλλη ερώτηση που έχει πολυεπίπεδη απάντηση. Περιλαμβάνει τόσο ιατρικές όσο και προσωπικές εκτιμήσεις. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να μην κάνουν ανακατασκευή. Άλλοι πιστεύουν ότι ωφελεί την εμφάνιση και την ψυχολογική τους αποκατάσταση.

Εάν κάνετε αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών και σκέφτεστε την ανακατασκευή, το στάδιο του καρκίνου σας μπορεί να υπαγορεύσει το χρονοδιάγραμμα της επανορθωτικής χειρουργικής επέμβασης. Για ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου, η άμεση αποκατάσταση μαστού είναι λογική. Σε περίπτωση καρκίνου Σταδίου ΙΙΙ, θα πρέπει να συζητήσετε με τον ογκολόγο και τον χειρουργό σας εάν συνιστάται η άμεση αποκατάσταση.

Αποκατάσταση του μαστού
Γραφική αναπαράσταση της αποκατάστασης του μαστού

10. Θα χρειαστώ ακτινοβολία;

Οι περισσότεροι ογκολόγοι συνιστούν γενικά ακτινοθεραπεία για όλα τα άτομα με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται μόνο σε αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή).

Για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, η ακτινοβολία μπορεί να συνιστάται για εκείνες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ειδικά εκείνες με όγκους μεγαλύτερους από 5 εκατοστά και με περισσότερους από τέσσερις καρκινικούς λεμφαδένες.

11. Θα χρειαστώ χημειοθεραπεία;

Τυπικά, η χημειοθεραπεία αποτελεί εξέταση για ασθενείς με καρκίνους του μαστού υψηλού κινδύνου. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για χημειοθεραπεία είναι:

  • Συμμετοχή λεμφαδένων.
  • Όγκοι υψηλότερου βαθμού, ER/PR-αρνητικός, HER2-αρνητικός ή τριπλά-αρνητικός (τόσο ER/PR- όσο και HER2-αρνητικός).
  • Όγκοι που είναι θετικοί στο HER2.
  • Υψηλό σκορ στο τεστ Oncotype DX , το οποίο προβλέπει την πιθανότητα μετάστασης.
  • Καρκίνος του μαστού σε νεότερους ασθενείς, ιδιαίτερα σε αυτούς κάτω των 40 ετών.

Εάν χρειάζεστε χημειοθεραπεία, θα χορηγείται ως θεραπεία εξωτερικών ιατρείων κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

12. Εάν κάνω χημειοθεραπεία, θα χρειαστεί να πάρω άλλα φάρμακα;

Εάν ο καρκίνος του μαστού σας είναι HER2-θετικός, συνιστάται να λαμβάνετε τραστουζουμάμπη για ένα χρόνο. Αυτό διασφαλίζει ότι ο υποδοχέας ανάπτυξης HER2 σε τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα παραμένει κλειστός. Η τραστουζουμάμπη δεν είναι χημειοθεραπεία. Τα μαλλιά που έχασες κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας θα ξαναφυτρώσουν και το επίπεδο ενέργειάς σου θα βελτιωθεί όσο παίρνετε τραστουζουμάμπη.

13. Ποια άλλα μακροχρόνια φάρμακα υπάρχουν;

Εάν έχετε όγκο του μαστού θετικό σε ER/PR, οι ογκολόγοι συνιστούν ανεπιφύλακτα τη συνέχιση της θεραπείας με αντι-οιστρογόνα για πέντε έως 10 χρόνια μετά τη θεραπεία του καρκίνου — εκτός εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις.

Η θεραπεία κατά των οιστρογόνων είναι συνήθως ένα χάπι μια φορά την ημέρα. Σε προεμμηνοπαυσιακούς ασθενείς η ταμοξιφαίνη είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο. Οι μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς έχουν πολλές επιλογές.

14. Πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κλινική δοκιμή;

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει βελτιωθεί τρομερά. Ο λόγος για αυτήν την πρόοδο είναι επειδή οι ασθενείς ήταν πρόθυμοι να λάβουν μέρος σε δοκιμές νεότερων θεραπευτικών επιλογών.

«Για οποιοδήποτε στάδιο του καρκίνου του μαστού, μια καλά πραγματοποιημένη κλινική δοκιμή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή σας. Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για μια τέτοια δοκιμή, ο γιατρός σας μπορεί να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη συμμετοχή, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη