Ινοαδενώματα

Εικοσαετής εμπειρία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με τις διεθνής κατευθυντήριες οδηγίες. Η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ξεκινά με την έγκαιρη διάγνωση.

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ

    1. Τι είναι τα ινοαδενώματα
    2. Τύποι Ινοαδενωμάτων Μαστού
    3. Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου
    4. Συμπτώματα, Κλινικές Εξετάσεις και Διάγνωση
    5. Διαχείριση και Αντιμετώπιση

Ινοαδενώματα

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι και προέρχονται από την υπερπλασία των λοβίων του μαστικού αδένα, του επιθηλίου και του συνδετικού ιστού. Είναι ο πιο συχνός όγκος στην εφηβεία και στις νεαρές γυναίκες.

Τα ινοαδενώματα αυξάνουν το μέγεθός τους συνήθως σε μια περίοδο δώδεκα μηνών, όπου μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος τα 2-3 εκατοστά και μετά μπορούν να το διατηρήσουν σταθερό για πολλά χρόνια.

Παρόλο που τα ινοαδενώματα μαστού είναι μη-καρκινικά, είναι σημαντικό να δίνεται η κατάλληλη προσοχή σε αυτήν την πάθηση και να ενημερώνονται οι γυναίκες για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη διαχείρισή της.

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των ινοαδενωμάτων μαστού, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον ορισμό της πάθησης, τη συχνότητα εμφάνισής της, τους διάφορους τύπους και τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτήν την πάθηση. Επιπλέον, θα αναλύσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση των ινοαδενωμάτων μαστού, καθώς και τις κλινικές εξετάσεις και τις μεθόδους διάγνωσης που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευσή τους.

Μέσω αυτής της ανασκόπησης, ελπίζουμε να αυξήσουμε την επίγνωση για τα ινοαδενώματα μαστού και να βοηθήσουμε τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα αυτήν τη μη-καρκινογόνο πάθηση, προωθώντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους και να συζητήσουν με τους ειδικούς για την κατάλληλη διαχείριση και αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων μαστού.

Ορισμός και Επιδημιολογία

Ορισμός των ινοαδενωμάτων μαστού

Τα ινοαδενώματα μαστού είναι μη-καρκινικές βλάβες που αναπτύσσονται στον ιστό του μαστού. Αυτές οι υποτυπώδεις βλάβες προκύπτουν από αυξημένη παραγωγή και διόγκωση των κυττάρων, που αποτελούν τα κύρια συστατικά του μαστού. Αν και δεν είναι καρκινικά, ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιάζονται ως πρόδρομος ή αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Συχνότητα εμφάνισης

Οι συχνότητες εμφάνισης των ινοαδενωμάτων μαστού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες στην προεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακριβής προέλευση και ορισμός των ινοαδενωμάτων μαστού μπορεί να διαφέρει στην ιατρική κοινότητα, καθώς υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες και υποτύποι αυτής της πάθησης. Ωστόσο, γενικά, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: τα απλά ινοαδενώματα (fibroadenomas) και τα φυλλοειδή ινοαδενώματα (phyllodes tumors).

Επιδημιολογία

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογία, τα ινοαδενώματα μαστού αποτελούν μια αρκετά συχνή πάθηση. Εκτιμάται ότι περίπου το 10% των γυναικών θα αντιμετωπίσουν ένα ινοαδένωμα μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνηθίζεται να εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών. Η εμφάνισή τους μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινοαδενώματα μπορούν να επηρεάζουν επίσης τους άνδρες, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο.

Η γνώση για την επιδημιολογία των ινοαδενωμάτων μαστού είναι σημαντική για την κατανόηση της εμφάνισής τους και την ανάπτυξη κατάλληλων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων. Στα επόμενα τμήματα αυτού του άρθρου, θα εξετάσουμε περαιτέρω τους διάφορους τύπους ινοαδενωμάτων μαστού και τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτήν την πάθηση, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για τη διάγνωση και τη διαχείρισή τους.

Τύποι Ινοαδενωμάτων Μαστού

Τα ινοαδενώματα μαστού διαιρούνται συνήθως σε δύο βασικές κατηγορίες: τα απλά ινοαδενώματα (fibroadenomas) και τα φυλλοειδή ινοαδενώματα (phyllodes tumors). Ας εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά πιο αναλυτικά:

  1. Απλά ινοαδενώματα: Τα απλά ινοαδενώματα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι ινοαδενωμάτων μαστού. Αναπτύσσονται από μια συνδυαστική αύξηση ινογόνων και αδένιων κυττάρων. Παρουσιάζουν συνήθως ως μοναδικές μάζες με ελαστική υφή, που μπορεί να είναι σκληρές ή μαλακές, και μπορεί να έχουν ομαλά ή ασύμμετρα περιγράμματα. Συνήθως είναι κινητά και δεν προκαλούν πόνο.
  2. Φυλλοειδή ινοαδενώματα: Τα φυλλοειδή ινοαδενώματα είναι σπανιότερα από τα ινοαδενώματα κατά τα άλλα και αναπτύσσονται από τον ιστό του μαστού. Αυτά τα ινοαδενώματα είναι χαρακτηριστικά για την παρουσία φυλλοειδών ιστών στο εσωτερικό τους. Οι φυλλοειδείς δομές μοιάζουν με φύλλα και μπορεί να είναι καλοήθεις (φυλλοειδή ινοαδενώματα ) ή μετατραπείσες σε κακοήθεις μορφές (φυλλοειδής καρκίνος).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι απόλυτες, και μπορεί να υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες και μεταβατικές μορφές μεταξύ τους. Η διάγνωση και η ταξινόμηση των ινοαδενωμάτων μαστού απαιτεί την αξιολόγηση από έμπειρο ιατρό και τη χρήση διαφορετικών μεθόδων εξέτασης, όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος και η βιοψία.

Στα επόμενα τμήματα του άρθρου, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη διαχείριση των ινοαδενωμάτων μαστού, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές υποκατηγορίες και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτές τις παθήσεις.

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου

Οι ακριβείς αιτίες των ινοαδενωμάτων μαστού δεν έχουν ακόμη καταστεί πλήρως γνωστές. Δεν είναι πλήρως γνωστό ποιοι παράγοντες οδηγούν στην δημιουργία ενός ινοαδενώματος. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη (π.χ. αντισυλληπτικά χάπια ή σκευάσματα ορμονικής αποκατάστασης), η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, φαίνεται ότι ευνοούν την δημιουργία και την αύξηση του μεγέθους των ινοαδενωμάτων, ενώ και η γενετική προδιάθεση διαδραματίζει ανάλογο ρόλο.

Ωστόσο, έχουν προταθεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των όγκων στο μαστό. Ας εξετάσουμε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου:

  1. Φύλο: Τα ινοαδενώματα μαστού είναι συνηθέστερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν πιο πυκνό ιστό μαστού, όπου μπορεί να αναπτυχθούν αυτοί οι όγκοι.
  2. Ηλικία: Τα ινοαδενώματα μαστού είναι συνηθέστερα σε νεαρές γυναίκες, συνήθως μεταξύ των 20 και 30 ετών. Με το πέρασμα των ετών, η πιθανότητα εμφάνισής τους μειώνεται.
  3. Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ινοαδενωμάτων μαστού εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ινοαδενωμάτων.
  4. Οιοδήποτε ορμονική διαταραχή: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη, οι ορμονικές θεραπείες ή οι ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι, μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ινοαδενωμάτων μαστού.
  5. Προηγούμενο ιστορικό ινοαδενωμάτων: Εάν έχετε ήδη παρουσιάσει ινοαδένωμα σε έναν μαστό, η πιθανότητα να εμφανιστεί σε άλλο μαστό είναι αυξημένη.
  6. Εθνότητα: Ορισμένα έθνη έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ινοαδενωμάτων μαστού. Για παράδειγμα, οι αφρικανικής καταγωγής γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αυτούς τους όγκους σε σχέση με τις γυναίκες άλλων εθνοτήτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παράγοντες κινδύνου δεν εγγυώνται την εμφάνιση ινοαδενωμάτων μαστού. Είναι απλώς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περαιτέρω έρευνες που διεξάγονται για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και της εμφάνισης των ινοαδενωμάτων μαστού.

Στο επόμενο τμήμα του άρθρου, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα ινοαδενώματα μαστού καθώς και τις διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και την αξιολόγησή τους.

Συμπτώματα, Κλινικές Εξετάσεις και Διάγνωση

Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η ψηλάφηση ενός σκληρού και ευκίνητου όγκου, ο οποίος συνήθως είναι ανώδυνος. Το ινοαδένωμα μπορεί να προκαλέσει και πόνους, ιδίως όταν βρίσκεται επιφανειακά ή οπισθοθηλέως.

Εκτός από κλινική εξέταση, θα πρέπει πάντα να γίνεται υπερηχογράφημα, με το οποίο ο μαστολόγος μπορεί να ξεχωρίσει εάν ο όγκος είναι ινοαδένωμα ή μία κύστη.

Διάγνωση

Η διάγνωση των ινοαδενωμάτων μαστού συνήθως περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών από τον ασθενή, την κλινική εξέταση και την εκτέλεση ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων. Ας δούμε αναλυτικά κάθε μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των ινοαδενωμάτων μαστού:

  1. Ιστορικό Ασθενούς και Φυσική Εξέταση: Ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή για τα συμπτώματα που αναφέρει, τον χρόνο εμφάνισής τους, την πρόοδο των συμπτωμάτων και τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να υπάρχουν. Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει την εξέταση του μαστού για αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την υφή, καθώς και την ανίχνευση πιθανών κόνιδων.
  2. Μαστογραφία: Η μαστογραφία είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί ακτίνες X για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Αυτή η μέθοδος είναι συχνά η πρώτη επιλογή για την ανίχνευση και την αξιολόγηση των ινοαδενωμάτων μαστού. Μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη και την τοποθεσία των όγκων και να βοηθήσει στον περαιτέρω προσδιορισμό της φύσης τους.
  3. Υπερηχογραφία: Η υπερηχογραφία του μαστού χρησιμοποιεί ήχους υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει εικόνες του μαστού. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ υγιούς ιστού και ανωμαλιών, καθώς και να επιτρέψει τον προσδιορισμό της φύσης των όγκων.
  4. Βιοψία: Σε περιπτώσεις όπου οι παραπάνω εξετάσεις δεν παρέχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα, μπορεί να προταθεί η βιοψία. Κατά τη βιοψία, λαμβάνεται ένα δείγμα του ιστού του ύποπτου όγκου για λεπτομερή εξέταση υπό μικροσκόπιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του είδους και της φύσης του όγκου. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία με κόπτουσα βελόνα καθοδηγούμενη από υπέρηχο. Πρέπει να γίνεται ιστολογική ταυτοποίηση των ινοαδενωμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν μεγάλη διάμετρο, για να μη παραβλεφθεί η παρουσία φυλλοειδών όγκων, οι οποίοι μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά από τα ινοαδενώματα.

Οι παραπάνω διαγνωστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό για να παράσχουν μια πλήρη αξιολόγηση των ινοαδενωμάτων μαστού. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να καθορίσει τον τύπο, τη φύση και τη σοβαρότητα του ινοαδενώματος, και να προτείνει το κατάλληλο πλάνο αγωγής.

Η μεγάλη αύξηση του μεγέθους σε μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει να κινεί την υποψία για την ύπαρξη φυλλοειδούς όγκου. Η συχνότητα με την οποία διαγιγνώσκεται ο φυλλοειδής όγκος στην τελική ιστολογική εξέταση μετά από αφαίρεση, σε περιπτώσεις που υπήρχε προεγχειρητικά υπόνοια για ινοαδένωμα, είναι 0.8-9%.

Η πιθανότητα μετάλλαξης του ινοαδενώματος θεωρείται οτι είναι κάτω από 1%. Στην περίπτωση σύνθετων ινοαδενωμάτων και θετικού ιστορικού καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, υπάρχει επίσης και αυξημένη πιθανότητα για μετάλλαξη. Στην βιβλιογραφία έχουν περιγραφεί μεταλλάξεις ινοαδενωμάτων σε κακοήθεις φυλλοειδείς όγκους.

Διαχείριση και Αντιμετώπιση

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων μαστού εξαρτώνται από τη φύση, τον τύπο και τη σοβαρότητα του όγκου, καθώς και από την επιθυμία και τις ανάγκες της ασθενούς. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική. Μετά από την ιστολογική ταυτοποίηση, παρακολουθείται υπερηχογραφικά το ινοαδένωμα κάθε έξι μήνες για δύο χρόνια, για να διαπιστωθεί αν έχει αυξητική τάση.

Ακολουθούν μερικές από τις κύριες προσεγγίσεις στη διαχείριση και αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων μαστού:

  1. Παρακολούθηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το ινοαδένωμα είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την παρακολούθησή του μέσω τακτικών εξετάσεων και εικόνων, όπως η μαστογραφία ή η υπερηχογραφία. Αυτό μπορεί να γίνει για να ελέγχεται η πρόοδος του όγκου και να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αλλαγές ή επιδείνωση της κατάστασης.
  2. Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το ινοαδένωμα προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο ή φλεγμονή, μπορεί να προταθεί φαρμακευτική αγωγή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αναλγητικών για τον πόνο ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής.
  3. Χειρουργική εξαίρεση: Σε περιπτώσεις που το ινοαδένωμα προκαλεί ανησυχία, αυξημένο κίνδυνο για κακοήθη όγκο ή σοβαρά συμπτώματα, η χειρουργική εξαίρεση μπορεί να είναι απαραίτητη. Κατά την επέμβαση, ο όγκος αφαιρείται εντελώς με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική εξαίρεση μπορεί να είναι επίσης απαραίτητη για τη διάγνωση και την αποκλειστική εξάλειψη κακοήθων όγκων.Η αφαίρεσή του γίνεται αν το μέγεθος αυξάνεται γρήγορα, αν είναι μεγαλύτερο των 2,5-3 εκατοστών, αν υπάρχουν συνοδευτικά συμπτώματα (πόνος), αν η εμφάνισή του στο υπερηχογράφημα δεν είναι ξεκάθαρη (ασαφή όρια) και αν στην ιστολογική εξέταση υπάρχουν ενδείξεις ατυπίας.Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που η παρουσία ινοαδενώματος αγχώνει την ασθενή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η αφαίρεσή του μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Φυσικά η αφαίρεση σε περίπτωση επιθυμίας της ασθενούς πρέπει να γίνεται μετά από ψύχραιμη συζήτηση και ενημέρωσή της. Εκτός από τη δημιουργία ουλής, η οποία μπορεί να προκαλέσει κοσμητικό πρόβλημα, θα πρέπει να συζητηθεί και η πιθανότητα εμφάνισης στο μέλλον στο ίδιο στήθος ή στο ετερόπλευρο άλλων ινοαδενωμάτων.Η αφαίρεση των ινοαδενωμάτων μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Η ημερήσια νοσηλεία είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ακολουθούμενη πρακτική.
  4. Ακολούθηση ειδικών οδηγιών: Ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα του ινοαδενώματος, ο γιατρός μπορεί να παράσχει ειδικές οδηγίες και συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του όγκου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συμπερίληψη της αυτοεξέτασης του μαστού, την τακτική παρακολούθηση και εξετάσεις, και την ενημέρωση για ενδεχόμενα συμπτώματα ή αλλαγές που πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον γιατρό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων μαστού είναι ένα ατομικό ζήτημα και πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση του γιατρού και τις ανάγκες της κάθε ασθενούς. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει στην καλύτερη προσέγγιση για την περίπτωσή σας και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ινοαδενωμάτων μαστού.


Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο

Last update: 06/6/2023

λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη