Πορογενές καρκίνωμα in situ

Πορογενές καρκίνωμα in situ

15 Ιανουαρίου, 2021

Το καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS) είναι μη επεμβατικός καρκίνος του μαστού. Ο πόρος σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκινά μέσα στους αγωγούς του γάλακτος, το καρκίνωμα αναφέρεται σε κάθε καρκίνο που ξεκινά στο δέρμα ή σε άλλους ιστούς (συμπεριλαμβανομένου του ιστού του μαστού) που καλύπτουν ή ευθυγραμμίζουν τα εσωτερικά όργανα και in situ σημαίνει “στην αρχική του θέση.”

Το πορογενές καρκίνωμα in situ ονομάζεται «μη επεμβατικό» επειδή δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον αγωγό γάλακτος σε οποιονδήποτε φυσιολογικό περιβάλλοντα μαστό. Το πορογενές καρκίνωμα in situ δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, αλλά η ύπαρξη του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επεμβατικού καρκίνου του μαστού αργότερα.

Αν έχετε πορογενές καρκίνωμα in situ, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τον καρκίνο να επιστρέψει ή να αναπτύξετε έναν νέο καρκίνο του μαστού από ένα άτομο που δεν είχε ποτέ καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν εντός 5 έως 10 ετών μετά την αρχική διάγνωση. Οι πιθανότητες επανάληψης είναι κάτω του 30%.

Οι γυναίκες που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση  μαστού (λοβεκτομή) για πορογενές καρκίνωμα in situ χωρίς ακτινοθεραπεία έχουν πιθανότητα περίπου 25% έως 30% να υποτροπιάσουν σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Η συμπερίληψη της ακτινοθεραπείας στο σχέδιο θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής σε περίπου 15%.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, περίπου 60.000 περιπτώσεις με πορογενές καρκίνωμα in situ διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1 στις κάθε 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τον οποίο ο αριθμός αυτός είναι τόσο μεγάλος και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου:

Οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερτο. Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.
Περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν μαστογραφίες και η ποιότητα των μαστογραφιών έχει βελτιωθεί. Με τον καλύτερο έλεγχο, περισσότεροι καρκίνοι εντοπίζονται νωρίς.

Σημεία και συμπτώματα

Το πορογενές καρκίνωμα in situ γενικά δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να έχει έναν όγκο στο στήθος ή κάποια έκκριση από τη θηλή. Περίπου το 80% των περιπτώσεων με πορογενές καρκίνωμα in situεντοπίζονται με μαστογραφία.

Διάγνωση του πορογενές καρκινώματος in situ

Η διάγνωση του πορογενές καρκίνωμα in situ περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό διαδικασιών:

Φυσική εξέταση των μαστών: Ο γιατρός σας μπορεί να νοιώσει ένα μικρό εξόγκωμα στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, αν και ένα αξιοσημείωτο εξόγκωμα είναι σπάνιο σε πορογενές καρκίνωμα in situ. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει αισθητό κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, μπορεί συχνά να ανιχνευθεί χρησιμοποιώντας μαστογραφία.
Μαστογραφία: Το πορογενές καρκίνωμα in situ βρίσκεται συνήθως με μαστογραφία. Καθώς τα παλιά καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν και συσσωρεύονται, μικροσκοπικές κηλίδες ασβεστίου (που ονομάζονται επασβεστώσεις) σχηματίζονται εντός των κατανεμημένων κυττάρων. Η μαστογραφία θα δείξει τα καρκινικά κύτταρα μέσα στους αγωγούς ως ένα σύμπλεγμα αυτών των επασβεστώσεων, τα οποία εμφανίζονται είτε ως λευκά στίγματα είτε ως σκιά.
Βιοψία: Εάν έχετε μια ύποπτη μαστογραφία, ο μαστολόγος σας πιθανότατα θα θέλει να κάνετε βιοψία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε μια βιοψία μόνο με ελάχιστη χειρουργική επέμβαση (σπάνια απαιτούνται περισσότερες επεμβατικές βιοψίες):

  1. Βιοψία αναρρόφησης λεπτής βελόνας: Μια πολύ μικρή, κοίλη βελόνα εισάγεται στο στήθος. Ένα δείγμα κυττάρων αφαιρείται και εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτή η μέθοδος δεν αφήνει σημάδια.
  2. Βιοψία βασικής βελόνας: Εισάγεται μια μεγαλύτερη βελόνα για την αφαίρεση αρκετών μεγαλύτερων δειγμάτων ιστού από την περιοχή που φαίνεται ύποπτη. Για να περάσει η βελόνα του πυρήνα από το δέρμα, ο χειρουργός πρέπει να κάνει μια μικρή τομή. Αυτό αφήνει μια πολύ μικροσκοπική ουλή που είναι σχεδόν αόρατη μετά από μερικές εβδομάδες. Εάν η βιοψία βελόνας δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει κύτταρα ή ιστούς ή δεν δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα (ασαφή), μπορεί να απαιτείται περισσότερη βιοψία.

Οι βιοψίες γίνονται μόνο για τη διάγνωση. Εάν διαγνωστεί πορογενές καρκίνωμα in situ, απαιτείται περισσότερη χειρουργική επέμβαση για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος αφαιρείται μαζί με “σαφή περιθώρια”, πράγμα που σημαίνει ότι αφαιρείται επίσης ένα όριο υγιούς ιστού γύρω από τον καρκίνο. Συνήθως αυτό σημαίνει λοίμωξη, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, μαστεκτομή.

Στάδια πορογενούς καρκίνου in situ

Μετά τη βιοψία, ο μαστολόγος αναλύει το εύρημα και αναφέρει σχετικά με:

  • Τον τύπο και τον βαθμό του πορογενές καρκινώματος in situ: πόσο ανώμαλα φαίνονται τα κύτταρα σε σύγκριση με τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται
  • Την κατάσταση ορμονών-υποδοχέων: Είτε τα καρκινικά κύτταρα έχουν ή όχι υποδοχείς (πρωτεΐνες σε ένα κύτταρο που λαμβάνουν μηνύματα από ορμόνες) για τις ορμόνες οιστρογόνο και / ή προγεστερόνη. Εάν υπάρχουν υποδοχείς οιστρογόνων και / ή προγεστερόνης, αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων τροφοδοτείται από αυτές τις ορμόνες.

Τύπος και βαθμός πορογενούς καρκινώματος in situ

Όλο το πορογενές καρκίνωμα in situ θεωρείται καρκίνος του μαστού σταδίου 0 – το μικρότερο δυνατό στάδιο. Το στάδιο περιγράφει πόσο μακριά έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος πέρα ​​από τη θέση του αρχικού όγκου. Παρόλο που το πορογενές καρκίνωμα in situ θεωρείται πάντα στάδιο 0, μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και να βρίσκεται σε οποιονδήποτε αριθμό περιοχών μέσα στο στήθος.

Η γνώση του τύπου και του βαθμού πορογενούς καρκινώματος in situ μπορεί να βοηθήσει και τον γιατρό σας να αποφασίσει για την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Όταν ένας μαστολόγος εξετάζει τον ιστό που έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της βιοψίας, καθορίζει εάν υπάρχουν ή όχι παθολογικά κύτταρα. Εάν υπάρχουν ανώμαλα κύτταρα, ο μαστολόγος θα παρατηρήσει πόσο διαφορετικά τα κύτταρα φαίνονται σε σύγκριση με τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα του μαστού. Η εικόνα δείχνει το εύρος των πιθανών ευρημάτων, από τα φυσιολογικά κύτταρα έως τον επεμβατικό καρκίνο του πόρου.

  • Κανονικά κύτταρα
  • Υπερπλασία του πόρου ή “υπερανάπτυξη” σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κύτταρα.
  • Η άτυπη υπερπλασία του πόρου σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κύτταρα (υπερπλασία) και αρχίζουν να παρουσιάζουν μια ανώμαλη εμφάνιση (άτυπη ή “μη τυπική”)
  • Το καρκίνωμα του πόρου in situ  σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κύτταρα και έχουν τα χαρακτηριστικά του καρκίνου, αλλά εξακολουθούν να περιορίζονται στο εσωτερικό του αγωγού.
  • Το καρκίνωμα του πόρου in situ με μικροσύνθεση σημαίνει ότι μερικά από τα καρκινικά κύτταρα έχουν αρχίσει να διαπερνούν το τοίχωμα του αγωγού. Είναι καρκίνος του μαστού σταδίου Ι.
  • Ο επεμβατικός καρκίνος του πόρου  σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν σπάσει πέρα ​​από τον αγωγό του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον καρκίνωμα του πόρου in situ, αλλά επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού. Το επεμβατικό καρκίνωμα μπορεί να διαγνωστεί σε οποιοδήποτε στάδιο από το I-IV.

Υπάρχουν τρεις βαθμοί πορογενούς καρκινώματος in situ: χαμηλός ή βαθμός I. μέτρια ή βαθμού II · και υψηλό ή βαθμό III. Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο κοντά τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού και τόσο πιο αργά μεγαλώνουν. Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε πού βρίσκονται τα κύτταρα στο εύρος από φυσιολογικό έως μη φυσιολογικό.

Βαθμός I (χαμηλός βαθμός) ή βαθμός II (μέτριος βαθμός)

Τα κύτταρα πορογενούς καρκινώματος in situ βαθμού Ι ή χαμηλού βαθμού μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά κύτταρα ή τα άτυπα κύτταρα υπερπλασίας του πόρου. Τα κύτταρα πορογενούς καρκινώματος in situ βαθμού II ή μέτριου βαθμού αναπτύσσονται ταχύτερα από τα κανονικά κύτταρα και μοιάζουν λιγότερο με αυτά.

Ο βαθμός I και ο βαθμός II DCIS τείνουν να αναπτύσσονται αργά και μερικές φορές περιγράφονται ως “μη-comedo”. Ο όρος non-comedo σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά νεκρά καρκινικά κύτταρα στον όγκο. Αυτό δείχνει ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται αργά, επειδή υπάρχει αρκετή τροφή για να ταΐσει όλα τα κύτταρα. Όταν ένας όγκος μεγαλώνει γρήγορα, μερικά από τα κύτταρα του αρχίζουν να εξαφανίζονται.

Τα άτομα με χαμηλού βαθμού πορογενούς καρκινώματος in situ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού στο μέλλον (μετά από 5 χρόνια), σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς πορογενές καρκίνωμα. Σε σύγκριση με τα άτομα με πορογενές καρκίνωμα in situ υψηλού βαθμού, ωστόσο, τα άτομα με πορογενές καρκίνωμα in situ χαμηλού βαθμού είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τον καρκίνο να επιστρέψει ή να αναπτύξουν νέο καρκίνο. Εάν αναπτυχθεί περισσότερος καρκίνος, συνήθως απαιτείται περισσότερος χρόνος για να συμβεί αυτό σε περιπτώσεις χαμηλού βαθμού έναντι υψηλού βαθμού.

Βαθμός III (υψηλού βαθμού)

Στο υψηλής ποιότητας μοτίβο, τα κύτταρα πορογενούς καρκινώματος in situ τείνουν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα και να φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα του μαστού. Τα άτομα με πορογενές καρκίνωμα in situ υψηλού βαθμού έχουν υψηλότερο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου, είτε όταν διαγνωστεί το καρκίνωμα είτε κάποια στιγμή στο μέλλον. Έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρκίνου να επανέλθει νωρίτερα – μέσα στα πρώτα 5 χρόνια παρά μετά από 5 χρόνια.

Κατάσταση ορμονών-υποδοχέων

Εκτός από τον προσδιορισμό του τύπου και του βαθμού καρκινώματος, ο μαστολόγος θα ελέγξει επίσης τον ιστό βιοψίας σας για υποδοχείς ορμονών. Αυτή η εξέταση καθορίζει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει υποδοχείς για τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη (ή και τα δύο) τροφοδοτούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Εάν ο καρκίνος είναι θετικός σε ορμονικούς υποδοχείς, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει θεραπείες που εμποδίζουν τις επιδράσεις των οιστρογόνων ή τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

Ωστόσο, η εξέταση του πορογενές καρκινώματος in situ για υποδοχείς ορμονών είναι σχετικά νέα. Μην υποθέσετε ότι το νοσοκομείο σας θα εκτελέσει αυτόματα αυτό το τεστ. Φροντίστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει τον καρκίνο με αυτόν τον τρόπο.

Θεραπεία

Σύγκριση καρκινωμάτων in situ

Οι τυπικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  1. Λοβεκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία: Αυτή είναι η πιο κοινή θεραπεία για το καρκίνωμα του πόρου in situ. Η λοβεκτομή ονομάζεται μερικές φορές θεραπεία για τη διατήρηση του μαστού επειδή το μεγαλύτερο μέρος του μαστού σώζεται.
  2. Μαστεκτομή: Η μαστεκτομή, ή η αφαίρεση του μαστού, συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις.
  3. Μόνο λοβεκτομή
  4. Ορμονική θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση: Αυτές οι θεραπείες, οι οποίες μπλοκάρουν ή μειώνουν την ποσότητα οιστρογόνων στο σώμα, χρησιμοποιούνται συνήθως εάν το καρκίνωμα του πόρου in situ βρεθεί θετικό για ορμονικούς υποδοχείς.

Η χημειοθεραπεία, μια μορφή θεραπείας που στέλνει αντικαρκινικά φάρμακα σε όλο το σώμα, γενικά δεν απαιτείται για το καρκίνωμα του πόρου in situ. Το καρκίνωμα του πόρου είναι μη επεμβατικό και παραμένει εντός του αγωγού του μαστού, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη θεραπείας καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν ταξιδέψει σε άλλες περιοχές του σώματος.

Κάθε μεμονωμένη κατάσταση είναι διαφορετική. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι καλύτερη για την περίπτωσή σας. Εάν το καρκίνωμα του πόρου in situ είναι μεγάλο, υψηλής ποιότητας και τύπου comedo, για παράδειγμα, είναι πιθανό να είναι πιο επιθετικό και ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο εκτεταμένη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και εάν είστε κάτω των 40 ετών, καθώς η νεότερη ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης.

Το τεστ Oncotype DX DCIS είναι ένα γονιδιωματικό τεστ που μπορεί να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να λάβετε αποφάσεις σχετικά με θεραπείες μετά από χειρουργική επέμβαση για το καρκίνωμα του πόρου. Το τεστ Oncotype DX DCIS αναλύει τη δραστηριότητα μιας ομάδας γονιδίων που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καταλάβουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να επανέλθει το καρκίνωμα του πόρου ή / και τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου επεμβατικού καρκίνου στον ίδιο μαστό, καθώς και πόσο πιθανή είναι να επωφεληθείτε από ακτινοθεραπεία μετά από λοβεκτομή.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης Oncotype DX DCIS αντιστοιχούν σε ένα Δείκτη Επανάληψης – έναν αριθμό μεταξύ 0 και 100. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα εύρη για να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματά σας:

  1. Βαθμολογία υποτροπής μικρότερη από 39: Το καρκίνωμα έχει χαμηλό κίνδυνο επανεμφάνισης. Το όφελος της ακτινοθεραπείας είναι πιθανό να είναι μικρό και δεν θα υπερτερεί των κινδύνων παρενεργειών.
  2. Βαθμολογία υποτροπής μεταξύ 39 και 54: Το καρκίνωμα έχει ενδιάμεσο κίνδυνο επανεμφάνισης. Δεν είναι σαφές εάν τα οφέλη της ακτινοθεραπείας υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.
  3. Βαθμολογία υποτροπής μεγαλύτερη από 54: Το καρκίνωμα έχει υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης και τα οφέλη της ακτινοθεραπείας είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους παρενεργειών.

Εσείς και ο γιατρός σας θα λάβετε υπόψη τη Βαθμολογία Επανάληψης σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως το μέγεθος και ο βαθμός του καρκινώματος του πόρου, ανεξάρτητα από το εάν το καρκίνωμα είναι θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς ή όχι και την ηλικία σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε για το αν θα πρέπει ή όχι να κάνετε ακτινοθεραπεία.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε διαγνωστικό τεστ για να «εντοπίσετε» τον όγκο. Όταν το καρκίνωμα μπορεί να γίνει ορατό μόνο με μαστογραφία ή υπερηχογράφημα και δεν μπορεί να γίνει αισθητό, η ακριβής θέση του όγκου πρέπει να εντοπιστεί πριν ο χειρουργός μπορεί να το αφαιρέσει. Μια βελόνα εντοπισμού τοποθετείται κοντά στην περιοχή ανησυχίας και στη συνέχεια οδηγείται στο καρκίνωμα με τη βοήθεια μαστογραφίας ή υπερήχων. Εάν το καρκίνωμα του πόρου in situ εμφανίζεται μόνο με μαγνητική τομογραφία (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), μπορεί να χρειαστεί να εντοπιστεί με τη βοήθεια ενός μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας.

Λοβεκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία

Τα περισσότερα άτομα με καρκίνωμα του πόρου in situ  έχουν λοβεκτομή ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία. Αυτή είναι συνήθως μια πολύ καλή επιλογή εάν το καρκίνωμα εμφανίζεται μόνο σε μία περιοχή του μαστού και μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς με καθαρά περιθώρια υγιούς ιστού. Ένα σαφές περιθώριο είναι ένα χείλος υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο που είναι εντελώς απαλλαγμένος από καρκινικά κύτταρα.

Η λοβεκτομή, και σε ορισμένες περιπτώσεις μια δεύτερη διαδικασία που ονομάζεται εκτομή λοβεκτομή, χρησιμοποιείται για την πλήρη απομάκρυνση του καρκίνου.

Η λοβεκτομή αφαιρεί ολόκληρη την περιοχή του καρκινώματος καθώς και ένα περιθώριο φυσιολογικού, υγιούς ιστού μαστού γύρω από αυτό. Ολόκληρη η περιοχή που περιείχε καρκινικά κύτταρα αφαιρείται, ακόμη και όταν δεν υπάρχει όγκος.

Η εκτομή της λοβεκτομής είναι μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να είναι απαραίτητη μετά τη λοβεκτομή για την αφαίρεση επιπλέον ιστού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σαφές περιθώριο υγιούς ιστού γύρω από τον όγκο.

Εάν είχατε λοβεκτομή, μπορεί να έχετε διόγκωση ή άλλη παραμόρφωση του σχήματος του μαστού κοντά στο  σημείο που χειρουργηθήκατε. Ή το στήθος σας μπορεί να έχει διαφορετικό μέγεθος ή θέση σε σύγκριση με το άλλο στήθος.

Εάν το καρκίνωμα του πόρου in situ έχει αφαιρεθεί με λοβεκτομή, συνήθως χορηγείται ακτινοβολία για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας μερικές επιλογές ακτινοβολίας:

Η εξωτερική ακτινοβολία δίνεται σε ολόκληρο το στήθος από μια μηχανή που ονομάζεται γραμμικός επιταχυντής. Η θεραπεία με ακτινοβολία χορηγείται συνήθως ως καθημερινή θεραπεία 5 ημέρες την εβδομάδα για 5 έως 7 εβδομάδες. Η θεραπεία ολόκληρου του μαστού με ακτινοβολία μετά από λοβεκτομή παραμένει το πρότυπο φροντίδας.

Σε περιπτώσεις καρκινώματος του πόρου, η ακτινοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου κατά περίπου 60%. Για παράδειγμα, μόνο μετά τη λοβεκτομή, ο κίνδυνος επιστροφής του καρκίνου είναι περίπου 30%, αν και μπορεί να είναι χαμηλότερος ή υψηλότερος, ανάλογα με την κατάσταση. Η ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε 10% ή λιγότερο για την επιστροφή του διηθητικού καρκίνου και σε περίπου 15% για την επιστροφή του καρκινώματος.

Η εσωτερική ακτινοβολία μερικού μαστού είναι μια μορφή θεραπείας στην οποία ραδιενεργά υλικά όπως σφαιρίδια τοποθετούνται προσωρινά στο στήθος. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μερική ακτινοβολία του μαστού για το DCIS, επειδή η θεραπεία είναι μικρότερη και οι παρενέργειες εμφανίζονται σε μικρότερο μέρος του μαστού. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξακολουθεί να μελετάται.

Η εξωτερική ακτινοβόληση μερικού μαστού είναι μια μέθοδος θεραπείας που μηδενίζεται στην περιοχή γύρω από όπου ήταν ο καρκίνος. Αυτή η περιοχή διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο επανάληψης. Η μερική ακτινοβολία του μαστού διαρκεί μόνο 5 έως 10 ημέρες για θεραπεία, έναντι 5 έως 7 εβδομάδων για ακτινοβολία ολόκληρου του μαστού. Οι ερευνητές μελετούν την ακτινοβολία μερικού μαστού για χρήση μετά τη λοβεκτομή για να δουν πώς συγκρίνονται τα οφέλη με το τρέχον πρότυπο ακτινοβολίας σε ολόκληρο το στήθος.

Γυναίκα με πυκνά στήθη σε μαστογράφο

Μαστεκτομή

Η μαστεκτομή αφαιρεί ολόκληρο το στήθος. Παρόλο που πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με λοβεκτομή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μαστεκτομή εάν το καρκίνωμα του πόρου in situ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή ή εμφανίζεται σε πολλές περιοχές του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις που απαιτούν μαστεκτομή, πραγματοποιείται απλή ή ολική μαστεκτομή (αφαίρεση του μαστού, αλλά χωρίς λεμφαδένες). Η ακτινοβολία συνήθως δεν είναι απαραίτητη μετά από μαστεκτομή.

Ορισμένες καταστάσεις στις οποίες οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μαστεκτομή:

  • Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή του καρκινώματος.
  • Υπάρχουν περισσότερες από μία περιοχές καρκινώματος στο στήθος (ονομάζεται πολυεστιακή νόσος).
  • Μια βιοψία δείχνει καρκινικά κύτταρα κοντά ή στο περιθώριο υγιούς ιστού, οπότε η λήψη περισσότερου ιστού για να επιτευχθούν αποδεκτά περιθώρια θα είχε ως αποτέλεσμα κακή αισθητική έκβαση.
  • Εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή εάν έχετε εξεταστεί θετικά για γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μπορείτε να επιλέξετε μαστεκτομή για να προστατευθείτε από τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών καρκίνων του μαστού.
  • Εάν κάποιος δεν είναι υποψήφιος για ακτινοθεραπεία: Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με λοβεκτομή για καρκίνωμα του πόρου in situ λαμβάνουν επίσης ακτινοθεραπεία. Εάν είχατε προηγούμενη ακτινοβολία στο στήθος, ή εάν έχετε μια πάθηση που σας κάνει πιο ευαίσθητους στην ακτινοβολία ή εάν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά τη διάγνωση, ενδέχεται να μην πληροίτε τις προϋποθέσεις για θεραπεία ακτινοβολίας.

Εάν σκέφτεστε τη μαστεκτομή, ίσως θελήσετε επίσης να εξετάσετε τις επιλογές αποκατάστασης του μαστού καθώς σχεδιάζετε τη χειρουργική επέμβαση.

Ο έλεγχος των λεμφαδένων για τυχόν σημάδια εξάπλωσης καρκίνου δεν αποτελεί τυπικό μέρος της θεραπείας για το αποκατάστασης του μαστού, αν και συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει όφελος από τη βιοψία λεμφαδένα φρουρού (αφαίρεση μόνο των πρώτων 1 έως 3 λεμφαδένων που βρίσκονται πλησιέστερα στον καρκίνο). Μερικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε βιοψία φρουρού ή μασχάλης:

  • το στήθος έχει εκτεταμένες περιοχές με καρκίνωμα του πόρου in situ
  • υπάρχει σημαντική ποσότητα καρκινώματος
  • μικρο-εισβολή (μικρές ποσότητες καρκίνου έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από τον αγωγό γάλακτος
  • η διάγνωση του καρκινώματος συνέβη σε νεαρή ηλικία (κάτω των 40 ετών)

Μόνο λοβεκτομή

Το να μην έχετε ακτινοβολία μετά τη λοβεκτομή μπορεί να είναι μια επιλογή για εσάς εάν ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ χαμηλός μόνο μετά τη λοβεκτομή. Σε αυτήν την περίπτωση, η προσθήκη ακτινοβολίας μπορεί να προσφέρει μόνο ελάχιστο όφελος. Αυτό μπορεί να ισχύει εάν:

  • Έχετε μια πολύ μικρή περιοχή με καρκίνωμα του πόρου in situ χαμηλού βαθμού (μόλις μερικά χιλιοστά) που έχει αφαιρεθεί εντελώς με μεγάλα αρνητικά περιθώρια εκτομής (1 εκατοστό ή περισσότερο).
  • Είστε άνω των 70 ετών με άλλα ενεργά ιατρικά προβλήματα που είναι πιο σοβαρά από το καρκίνωμα του πόρου in situ. Η ακτινοβολία μπορεί να είναι σχετικά χαμηλή προτεραιότητα.

Εάν αποφασίσετε μόνο για τη λοβεκτομή, τότε η στενή παρακολούθηση και η παρατήρηση θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική επίσκεψη του γιατρού σας για εξέταση μαστού και απεικονίσεις όπως μαστογραφίες, υπερηχογράφημα ή μαγνητικές τομογραφίες.

Η απόφαση για μη θεραπεία ακτινοβολίας πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά με την ιατρική σας ομάδα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.

Ορμονική θεραπεία

Τα άτομα με καρκίνωμα του πόρου in situ έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άλλου καρκίνου του μαστού στο μέλλον από τα άτομα που δεν είχαν καρκίνωμα του πόρου in situ. Η προσθήκη ορμονικής θεραπείας στη χειρουργική επέμβαση και της ακτινοβολίας μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο εάν ο όγκος εξετάσει θετικά για τους ορμονικούς υποδοχείς.

Το Tamoxifen (εμπορική ονομασία: Nolvadex) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καρκίνους πρώιμου σταδίου που είναι θετικοί σε ορμονικούς υποδοχείς, αντί ή μετά από θεραπεία με ακτινοβολία μετά από λοβεκτομή. Η ταμοξιφαίνη «προσποιείται» ότι είναι οιστρογόνα και προσκολλάται στους υποδοχείς στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αντικαθιστώντας το πραγματικό οιστρογόνο. Ως αποτέλεσμα, τα κελιά δεν λαμβάνουν το σήμα για ανάπτυξη. Άτομα με καρκίνο θετικό στους υποδοχείς που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επεμβατικού καρκίνου ή μη επεμβατικού καρκίνου.

Αναστολείς της αρωματάσης όπως το Arimidex (χημική ονομασία: anastrozole), Femara (χημική ονομασία: letrozole) και Aromasin (χημική ονομασία: exemestane) μελετώνται σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης σε άτομα με καρκίνωμα του πόρου in situ. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα οιστρογόνου που παράγεται στο σώμα μιας γυναίκας μετά από εμμηνόπαυση. Οι κύριες πηγές της ορμόνης για αυτές τις γυναίκες είναι τα επινεφρίδια και ο λιπώδης ιστός και όχι οι ωοθήκες.

Παρακολούθηση και φροντίδα

Γενικές πληροφορίες καρκίνος

Μετά τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία, εσείς και ο γιατρός σας θα συνεργαστείτε για να αναπτύξετε ένα σχέδιο για την παρακολούθηση της φροντίδας σας. Εάν είχατε μαστεκτομή και υποβληθείτε σε ανακατασκευή του μαστού, θα έχετε μια σειρά επισκέψεων στο γραφείο για να ελέγξετε τη θεραπεία σας. Εάν παίρνετε ταμοξιφαίνη ή άλλη ορμονική θεραπεία, αυτό συνήθως συνεχίζεται για μια περίοδο περίπου 5 ετών, οπότε ο γιατρός σας θα θέλει να σας παρακολουθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Αν και τα προγράμματα παρακολούθησης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το πρόγραμμά σας είναι τουλάχιστον πιθανό να περιλαμβάνει:

  1. μια φυσική εξέταση από το γιατρό σας κάθε 6 έως 12 μήνες για 5 χρόνια και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο μετά από αυτό
  2. μια μαστογραφία κάθε 12 μήνες και πιθανώς άλλες μεθόδους πρόληψης  ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού σας

 

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη