Έχω καρκίνο του μαστού;
Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που ξεκινά στον ιστό του μαστού. Μία στις επτά γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ένας όγκος, αλλά ένας όγκος δεν είναι το μόνο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού .
Πώς ξεκινά ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού ξεκινά όταν τα κύτταρα στο στήθος αρχίζουν να διαιρούνται και αναπτύσσονται με ασυνήθιστο και ανεξέλεγκτο τρόπο.
Από πού ξεκινά ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεκινήσει σε διάφορα μέρη του μαστού. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού ξεκινά στους πόρους. Οι πόροι είναι σωλήνες στο στήθος που μεταφέρουν το μητρικό γάλα στη θηλή.
Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να ξεκινήσει στους λοβούς. Οι λοβούς είναι αδένες που παράγουν γάλα για θηλασμό.
Ποιους επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού;
Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει κυρίως τις ηλικιωμένες γυναίκες. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού (80%) εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Και όσο μεγαλύτερη είστε, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος.
Οι άνδρες μπορούν επίσης να έχουν καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Οι περισσότεροι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού είναι άνω των 50 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από έναν συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας και να βλέπετε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή.
Συμπτώματα του καρκίνου του μαστού
Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας. Επομένως, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας και να βλέπετε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
- έναν όγκο ή πρήξιμο στο στήθος ή στη μασχάλη – μπορεί να αισθανθείτε τον όγκο αλλά να μην τον δείτε
- μια αλλαγή στο δέρμα, όπως τσίμπημα ή λακκάρισμα
- μια αλλαγή στο χρώμα του μαστού – το στήθος μπορεί να φαίνεται κόκκινο
- μια αλλαγή στη θηλή, για παράδειγμα έχει τραβηχτεί (ανεστραμμένη)
- εξάνθημα ή κρούστα γύρω από τη θηλή
- οποιοδήποτε ασυνήθιστο υγρό και από τις δύο θηλές
- αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
Από μόνος του, ο πόνος στο στήθος σας δεν είναι συνήθως σημάδι καρκίνου του μαστού. Αλλά προσέξτε τον πόνο που είναι επίμονος .
Η παρατήρηση μιας ασυνήθιστης αλλαγής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού και οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος δεν οφείλονται στον καρκίνο. Αλλά είναι σημαντικό να ελέγχετε από τον γιατρό σας.
Πώς να ελέγξετε τα στήθη σας
Ο έλεγχος του μαστού σας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεν υπάρχει ειδική τεχνική και δεν χρειάζεστε εκπαίδευση για να ελέγξετε το στήθος σας.
Ελέγξτε ολόκληρη την περιοχή του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του άνω στήθους και της μασχάλης σας. Κάνετε τα παρακάτω τακτικά για να ελέγξετε για αλλαγές.
- Αγγίξτε το στήθος σας: μπορεί να νιώσετε κάτι ασυνήθιστο;
- Αναζητήστε αλλαγές: κάτι που να φαίνεται διαφορετικό;
- Έχετε νιώσει ή έχετε δει κάτι ασυνήθιστο; Εάν ναι, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Ο γιατρός σας θα εξετάσει το στήθος σας. Αφού εξετάσετε το στήθος σας, ο γιατρός σας μπορεί να:
- θεωρήσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξέταση
- ζητήσει να σας ξαναδεί μετά από λίγο καιρό
- σας παραπέμψει σε κλινική μαστού Η παραπομπή σε κλινική μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει απλώς ότι χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για να μάθουμε τι συμβαίνει.
Εάν ο γιατρός σας είναι άνδρας και δεν αισθάνεστε άνετα να τον δείτε, ρωτήστε αν υπάρχει διαθέσιμη γυναίκα γιατρός. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε μια γυναίκα νοσοκόμα ή μέλος του προσωπικού κατά τη διάρκεια της εξέτασής σας ή μπορείτε να πάρετε μαζί σας έναν φίλο ή συγγενή.
Καλοήθεις καταστάσεις μαστού
Οι καλοήθεις (όχι καρκίνοι) παθήσεις του μαστού είναι πολύ συχνές.
Οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος, όπως τα εξογκώματα του μαστού ή ο πόνος στο στήθος, δεν είναι σημάδια καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε άλλη αλλαγή που είναι καινούργια για εσάς, επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Εξόγκωμα μαστού
Τα εξογκώματα του μαστού μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τυχόν όγκους του μαστού, καθώς ένα εξόγκωμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου .
Συχνές αιτίες των εξογκωμάτων του μαστού
Οι συχνές αιτίες των εξογκωμάτων του μαστού περιλαμβάνουν:
- κύστη του μαστού – ένας σάκος γεμάτος με υγρά που μπορεί να αναπτυχθεί καθώς το στήθος και αλλάζει με την ηλικία
- ινοαδένωμα, ένα εξογκωμα που αναπτύσσεται συχνά κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία
- ενδοκυστικό θηλώμα – ένα μόρφωμα που αναπτύσσεται σε έναν ή περισσότερους από τους πόρους που μεταφέρουν γάλα στο στήθος
- καλοήθης φυλλοειδής όγκος – μια σπάνια αιτία εξογκώματος μαστού
Πόνος στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος είναι πολύ συχνός σε γυναίκες όλων των ηλικιών.
Εξάνθημα κάτω από το στήθος
Εξάνθημα στην πτυχή του στήθους μπορεί να παρατηρηθεί και προκαλείται από την τριβή δέρματος πάνω σε δέρμα. (intertrigo) .Είναι μια πολύ κοινή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.
Άλλες κοινές παθήσεις του μαστού
Άλλες κοινές καλοήθεις καταστάσεις του μαστού περιλαμβάνουν:
- Επασβεστώσεις του μαστού – αυτές δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα και συνήθως εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του διαγνωστικού ελέγχου του μαστού ή τη διερεύνηση άλλου προβλήματος του μαστού.
- Μαστίτιδα – εμφανίζεται όταν οι πόροι (σωλήνες) κάτω από τη θηλή ή και περιφερικά μολυνθούν με συνεπακόλουθη φλεγμονή, προκαλώντας ένα τρυφερό, ζεστό ή κοκκινωπό στήθος.
- Γυναικομαστία – μια αύξηση του ιστού του μαστού στους άνδρες, που επηρεάζει συνήθως εφήβους και ηλικιωμένους άνδρες.
- Υπερπλασία και άτυπη υπερπλασία – πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, αυτές οι καταστάσεις συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.
- Νόσος του Mondor – προκαλείται από θρόμβωση μιας επιφανειακής φλέβας ακριβώς κάτω από το δέρμα του μαστού ή του θωρακικού τοιχώματος.
- Σκληρυντικές βλάβες του μαστού – μια σκλήρυνση του ιστού του μαστού, πιο συχνή στις γυναίκες των 30 και 40 ετών.
- Πορεκτασία – αποτέλεσμα φυσιολογικών αλλαγών στο στήθος που συμβαίνουν με την ηλικία, που συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.
- Λοβιακή νεοπλασία – συνήθως εντοπίζεται κατά τη διάρκεια βιοψίας ή εξέτασης που γίνεται για άλλο σύμπτωμα ή αλλαγή του μαστού, συχνά σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών.
Παρόλο που οι περισσότερες αλλαγές στο στήθος δεν θα είναι καρκίνος, είναι ακόμα σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί μια αλλαγή.
Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο