ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ
Μαστίτιδα είναι η μικροβιακή φλεγμονή του μαστού. Οι μαστίτιδες είναι αρκετά συχνές κατά τη διάρκεια του θηλασμού (τότε εμφανίζεται το 10% των συνολικών μαστιτίδων και αναφέρονται ως μαστίτιδες του θηλασμού ή της γαλουχίας). Μαστίτιδες εμφανίζονται επίσης σε ασθενείς με πορεκτασία αλλά και σε ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω διαβήτη, θεραπεία με κορτικοειδή ή άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού).
Τα συνηθέστερα μικρόβια που προκαλούν μαστίτιδα είναι ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, ενώ οι φλεγμονές που οφείλονται σε άλλα μικρόβια, όπως είναι οι ψευδομονάδες, είναι πιο σπάνιες. Εξαιρετικά σπάνιες είναι οι ειδικές φλεγμονές, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της φυματίωσης.
Τα συμπτώματα σε μια μαστίτιδα είναι η τριάδα πόνος, ερυθρότητα και υπερθερμία. Σε σοβαρές μαστίτιδες μπορεί να προστεθεί ο πυρετός και το ρίγος. Η ψηλάφηση σκληρίας δεν είναι υποχρεωτική, ενώ έναάλλο σύμπτωμα που μπορεί να συνυπάρχει είναι το οίδημα, λόγω της τοπικής υπεραιμίας.
Η μαστίτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση και ιδανική θα ήταν η λήψη εκκρίματος- πύου , το οποίο θα καλλιεργηθεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο για να γίνει η ταυτοποίηση του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα. Ο πόνος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και η υπερθερμία με ψύξη τοπικά (π.χ. παγοκύστεις περιβαλλόμενες από πετσέτα).
Πέρα από την κλινική εξέταση, συνιστάται και μια υπερηχογραφική, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποστήματα του μαστού. Σε αποστήματα που εντοπίζονται βαθιά στο μαστό, επιβάλλεται η παροχέτευση του πύου με βελόνα. Όταν τα αποστήματα είναι μεγάλα μπορεί να απαιτείται διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός υπό γενική αναισθησία. Σε επιφανειακά αποστήματα , μπορεί να επέλθει αυτόματη διάνοιξη, μετά την οποία θα πρέπει να γίνεται πλύση με αντισηπτικά διαλύματα. Η συνηθέστερη θέση των αποστημάτων στον μαστό είναι παραθηλαία.
√ Η υποτροπή είναι η πιο δυσάρεστη εξέλιξη μιας φλεγμονής. Για την αποτροπή της, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, π.χ. οι καπνίστριες να ελαττώσουν ή και να σταματήσουν το κάπνισμα για αρκετές εβδομάδες, οι διαβητικοί να προσέξουν τα επίπεδα σακχάρου τους και να ακολουθούν πιστά την αγωγή τους.
√ Άλλη δυσάρεστη εξέλιξη είναι η ανάπτυξη περιθηλαίου συριγγίου, κατά το οποίο υπάρχει επικοινωνία (σαν τούνελ) μεταξύ του γαλακτοφόρου πόρου οπισθοθηλέως και του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει χειρουργική εκτομή του συριγγίου και ανά περίπτωση, εκτομή του πόρου ή των πόρων πίσω από τη θηλή.
Αναγνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα της μαστίτιδας στα πρώτα στάδια, μπορείτε να λάβετε άμεση δράση και να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για θεραπεία. Ορισμένα σημάδια και συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες παθήσεις του μαστού και δεν είναι πάντα ένδειξη μαστίτιδας. Ωστόσο, αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εξεταστείτε και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
Η μαστίτιδα της γαλουχίας εμφανίζεται συνήθως στις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού και εκδηλώνεται με την τριάδα πόνος, ερυθρότητα, υπερθερμία. Στα προηγούμενα μπορεί να προστεθεί ο πυρετός και το ρίγος. Αιτία είναι η κατακράτηση γάλακτος και η ανεπαρκής κένωση των γαλακτοφόρων πόρων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το στήθος δεν είναι αποστειρωμένο όργανο (όπως είναι το νεφρό ή το συκώτι), αλλά επικοινωνεί μέσω της θηλής με το περιβάλλον.
Τα βακτήρια που εισέρχονται στο στήθος και που διαμένουν στους γαλακτοφόρους πόρους, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται καταναλώνοντας τα συστατικά του γάλακτος. Η λεχώνα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τη μαία της, η οποία θα της επιδείξει πώς να θηλάζει το μωρό, έτσι ώστε να γίνεται πλήρης κένωση όλων των περιοχών του μαστού.
Παράλληλα, η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβίωση και παυσίπονα. Με ένα υπερηχογράφημα, μπορεί ο μαστολόγος να εντοπίσει πιθανά αποστήματα, τα οποία θα πρέπει να παροχετευτούν. Σε μεγάλου μεγέθους ευρήματα θα πρέπει να γίνεται διάνοιξη και χειρουργικός καθαρισμός. Παρά την μαστίτιδα και την θεραπευτική αντιβίωση, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί.
Το βασικό στη μαστίτιδα της γαλουχίας, είναι να αναιρείται η στάση γάλακτος και να εκκενώνεται τελείως το στήθος. Πριν από το θηλασμό, θα ήταν καλό να ζεσταίνεται το στήθος, για παράδειγμα με χλιαρό ή ζεστό ντουζ. Τότε γίνεται πιο εύκολα η εκκένωση του γάλακτος. Μετά τον θηλασμό, είναι καλό να γίνεται κάποια τοπική ψύξη, για παράδειγμα με φύλλα λάχανου ή με κρύο γιαούρτι. Έτσι μπορεί να ανακουφιστεί ο πόνος και να καταπολεμηθούν τα οιδήματα.
Κατά τον θηλασμό το παιδί θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά που έχει τη μαστίτιδα. Στόχος είναι η πλήρης εκκένωση του στήθους. Εάν είναι επώδυνο, τότε καλό θα ήταν να αρχίσει η λεχώνα τη γαλουχία από την υγιή πλευρά ώστεί να προκληθεί καλύτερα η ροή του γάλακτος. Όταν ρέει το γάλα, θα μπορεί να αλλάξει την πλευρά.
Η άμεση αντιμετώπιση της μαστίτιδας είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μητέρας και του παιδιού της. Η αθεράπευτη μαστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η αποβολή του γάλακτος και η απώλεια της δυνατότητας θηλασμού.
Επιπλέον, η μαστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μία επώδυνη και επικίνδυνη λοιμώξη του στήθους, που μπορεί να απαιτήσει ακόμη και χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της μαστίτιδας σε πρώιμο στάδιο μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσει τη δυνατότητα θηλασμού.
Επιπλέον, η μαστίτιδα μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού. Η αντιμετώπιση της μαστίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας του γάλακτος και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης του παιδιού.
Συνολικά, η άμεση αντιμετώπιση της μαστίτιδας είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, και πρέπει να επισπεύδεται η θεραπεία της μαστίτιδας με τη χρήση αντιβιοτικών, καθώς αυτό μπορεί να εξαλείψει τη λοίμωξη και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, οι μητέρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν απαλό μασάζ και ζεστή συμπίεση για να ανακουφίσουν τον πόνο και να βοηθήσουν στη ροή του γάλακτος.
Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη βρεφική θέση για να θηλάσετε το παιδί σας. Η κατάλληλη θέση θα βοηθήσει στην καλύτερη ροή του γάλακτος και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μαστίτιδας.
Τέλος, οι μητέρες πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους αν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος τους. Η πρόληψη της μαστίτιδας είναι πολύ σημαντική, και οι μητέρες πρέπει να προσέχουν την υγεία τους και του παιδιού τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Η συχνότητα εμφάνισης της μαστίτιδας κατά τη διάρκεια του θηλασμού διαφέρει ανάλογα με τη μητέρα και τις συνθήκες. Υπάρχουν μητέρες που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ μαστίτιδα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενώ άλλες μητέρες μπορεί να την αντιμετωπίζουν πολλές φορές.
Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 1 στις 10 μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν μαστίτιδα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο του θηλασμού, αλλά συνήθως εμφανίζεται στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά τη γέννηση, όταν η μητέρα αρχίζει να θηλάζει πιο συχνά.
Συνήθως, η μαστίτιδα εμφανίζεται σε ένα στήθος και μπορεί να επηρεάσει μόνο μια περιοχή του στήθους. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί σε και τα δύο στήθη και να επηρεάσει πολλές περιοχές.
Η λακτοφόρος, η οποία είναι ένα συστατικό του μητρικού γάλακτος, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της μαστίτιδας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η λακτοφόρος έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μαστίτιδας. Επιπλέον, η συχνή αποθέρευση του γάλακτος από το θηλαστικό επιτρέπει στη λακτοφόρο να διατηρείται σε υγιή κατάσταση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η πρόληψη της μαστίτιδας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη λακτοφόρο. Άλλοι παράγοντες, όπως η σωστή τοποθέτηση του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το συχνό άδειασμα του μαστού, η σωστή υγιεινή των μαστών και η σωστή διατροφή της μητέρας είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες στην πρόληψη της μαστίτιδας.
Η μαστίτιδα συνήθως προσβάλλει μόνο 1 μαστό και τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά γρήγορα. Περιλαμβάνουν:
Εάν θηλάζετε και συνεχίζετε να έχετε μαστίτιδα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα τοποθέτησης και πρόσδεσης.
Εάν έχετε προβλήματα θηλασμο , είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από μια μαία, ή έναν ειδικό θηλασμού το συντομότερο δυνατό.
Η θεραπεία της μαστίτιδας συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της βακτηριακής μόλυνσης που προκαλεί την μαστίτιδα. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνουν:
Σε περιπτώσεις σοβαρής μαστίτιδας, ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευτεί η μητέρα στο νοσοκομείο και να λάβει ισχυρότερα αντιβιοτικά μέσω ενδοφλέβιας θεραπείας. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί αποσυμπίεση του στήθους με ειδική τεχνική που ονομάζεται χειρουργική αποσυμπίεση ή και θερμοθεραπεία.
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει το μαστό και προκαλείται συνήθως από μια λοίμωξη. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μαστίτιδας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως:
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιποιηθείτε το στήθος σας και να αποφύγετε τη μαστίτιδα:
Η υγιής διατροφή και η υγιεινή ζωή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μαστίτιδας και άλλων προβλημάτων υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ποικιλότροπη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα και υγιεινά λιπαρά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, αλάτι και λίπους.
Η υγιεινή ζωή περιλαμβάνει την καλή υγιεινή των χεριών και τον καθαρισμό του μαστού κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τον στρες και να εξασκείτε τακτικά.
Συγκεκριμένα, μερικές συστάσεις για τη διατροφή και τη ζωή είναι:
Η συνεργασία με έναν ειδικό στη θεραπεία της μαστίτιδας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει σωστά την μαστίτιδα, να παρακολουθήσει την πρόοδο της θεραπείας και να προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση για την περαιτέρω πρόληψη.
Οι ειδικοί στη θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνουν τους γυναικολόγους, τους παιδίατρους και τους θηλαστικολόγους. Αν έχετε υποψίες για μαστίτιδα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει στη διάγνωση και θεραπεία.
Επιπλέον, μια σημαντική πτυχή της θεραπείας της μαστίτιδας είναι η συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγος σας σε τακτικές βάσεις, να παρακολουθείτε τα συμπτώματα και να τον ενημερώνετε για την πρόοδο της θεραπείας.
Επιπλέον, ο γυναικολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αίτια της μαστίτιδας, όπως τη λανθασμένη θέση του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή την ανάγκη για βελτιωμένη υγιεινή. Επιπλέον, μπορεί να σας συνταγογραφήσει κατάλληλη αγωγή αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων, αν αυτό είναι απαραίτητο. Επιπλέον, ο γυναικολόγος μπορεί να σας δώσει συμβουλές για τη βελτίωση της θηλαστικής τεχνικής σας, ώστε να αποφύγετε την επανεμφάνιση της μαστίτιδας.
Τέλος, ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει εναλλακτικές μεθόδους θηλασμού, όπως η αποθήκευση του γάλακτος και η τροφοδοσία του στο μωρό με μπουκάλι, αν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγος σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι μαστίτιδας ή οποιαδήποτε άλλη ανησυχία σχετικά με τον θηλασμό, ώστε να λάβετε άμεση βοήθεια.
Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο