Τι είναι η ανοσοθεραπεία;

Τι είναι η ανοσοθεραπεία;

11 Απριλίου, 2021
karkiniko-kyttaro-1200x567.jpeg

Τα φάρμακα για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου λειτουργούν βοηθώντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εργάζεται σκληρότερα ή πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελείται από διάφορα όργανα, ιστούς και κύτταρα που συνεργάζονται για να σας προστατεύσουν από ξένους εισβολείς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Όταν ένας παράγοντας που προκαλεί ασθένεια ή λοίμωξη, όπως ένα βακτήριο, ιός ή μύκητας, εισέρχεται στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά και λειτουργεί για να σκοτώσει τους εισβολείς. Αυτό το σύστημα αυτοάμυνας λειτουργεί για να σας εμποδίσει να αρρωστήσετε.

Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί ουσίες – είτε φτιαγμένες φυσικά από το σώμα σας είτε τεχνητές σε εργαστήριο – για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για:

  • διακοπή ή επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων
  • σταματήσετε την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος
  • να είστε αποτελεσματικότεροι στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων

Για να ξεκινήσει μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν ξένο εισβολέα, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να δει τη διαφορά μεταξύ κυττάρων ή ουσιών που είναι μέρος του εαυτού σας, έναντι αυτών που δεν είναι μέρος του εαυτού σας και πιθανώς επιβλαβή. Τα κύτταρα του σώματός σας έχουν πρωτεΐνες στις επιφάνειές τους ή μέσα τους που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να τις αναγνωρίσει ως «εαυτούς».

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως δεν επιτίθεται στους ιστούς του σώματός σας. (Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους δικούς σας ιστούς, όπως ο θυρεοειδής αδένας, οι αρθρώσεις, ο συνδετικός ιστός ή άλλα όργανα.)

Τα «μη-μόνα» κύτταρα έχουν πρωτεΐνες και άλλες ουσίες στις επιφάνειές τους και μέσα τους που ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει, που ονομάζεται αντιγόνα. Τα ξένα αντιγόνα προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε αυτά και στα κύτταρα στα οποία βρίσκονται ή πάνω, είτε ιοί, βακτήρια είτε μολυσμένα κύτταρα. Αυτή η απάντηση καταστρέφει τους ξένους εισβολείς ή τους κρατά υπό έλεγχο, ώστε να μην μπορούν να βλάψουν το σώμα.

Γυναίκα με καρκίνο που εμβολιάζεται

Γιατί λοιπόν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων ανοσοθεραπείας; Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι:

Ένας καρκίνος του μαστού ξεκινά ως ένα φυσιολογικό, υγιές κύτταρο. Μια καρκινική ανάπτυξη είναι μια συλλογή κυττάρων που κάποτε ήταν φυσιολογικά και υγιή. Τα προκαρκινικά και ακόμη και τα πρώιμα καρκινικά κύτταρα του μαστού δεν φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά κύτταρα. Δεν φωνάζουν «ότι είμαστε ξένοι» με τον τρόπο που κάνουν τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα ξένα υλικά – κάτι που καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά καθώς τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκίνο, δημιουργούν πρωτεΐνες που το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει ως «ξένα» αντιγόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει ορισμένα καρκινικά κύτταρα ως επιβλαβή και να σταματήσει τη διαδικασία προτού ένας καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Καθώς αναπτύσσεται ένας καρκίνος, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν την ικανότητα να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο καρκίνος του μαστού δεν συμβαίνει εν μία νυκτί. Αναπτύσσεται για μια χρονική περίοδο. Καθώς τα υγιή κύτταρα αλλάζουν σταδιακά σε καρκινικά κύτταρα, οι γενετικές πληροφορίες μέσα τους αλλάζουν συνεχώς. Μερικές από αυτές τις γενετικές αλλαγές επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να αποφύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλες αλλαγές επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να επιταχύνουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους και να πολλαπλασιαστούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι τα κανονικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κατακλύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιτρέψει στον καρκίνο του μαστού να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα.

Γενικά, τα φάρμακα ανοσοθεραπείας μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ομάδες:

  1. Ενεργές ανοσοθεραπείες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να ανταποκριθεί στον καρκίνο. Κύτταρα από καρκίνο εξετάζονται στο εργαστήριο για να βρεθούν αντιγόνα ειδικά για αυτόν τον όγκο. Στη συνέχεια δημιουργείται μια θεραπεία ανοσοθεραπείας που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει αυτά τα αντιγόνα. Τα καρκινικά εμβόλια και η θετική θεραπεία κυττάρων είναι παραδείγματα ενεργών ανοσοθεραπειών.
  2. Παθητικές ανοσοθεραπείες , οι οποίες δίνουν στο ανθρώπινο σώμα τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι παθητικές ανοσοθεραπείες δεν διεγείρουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται ενεργά όπως κάνουν οι ενεργές ανοσοθεραπείες. Οι αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου και οι κυτοκίνες είναι παραδείγματα παθητικών ανοσοθεραπειών.

Επειδή τα φάρμακα ανοσοθεραπείας βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να σκοτώσει τον καρκίνο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό κάποιος πρέπει να λαμβάνει ανοσοθεραπεία. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός ανοσοθεραπειών – για παράδειγμα, ενός εμβολίου με έναν αναστολέα σημείου ελέγχου – μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στον καρκίνο. Είναι επίσης πιθανό ότι οι ανοσοθεραπείες θα συνδυαστούν με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως στοχευμένες θεραπείες.

Οι επιστήμονες μελετούν την ανοσογονικότητα του καρκίνου του μαστού – πώς να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον καρκίνο του μαστού – καθώς και συγκεκριμένες ανοσοθεραπείες.

Φάρμακα ανοσοθεραπείας

Υπάρχουν πολλά φάρμακα ανοσοθεραπείας εγκεκριμένα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Οι αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι:

  • Keytruda (χημική ονομασία: pembrolizumab)
  • Tecentriq (χημική ονομασία: atezolizumab)

Το Keytruda χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για τη θεραπεία μη θεραπευόμενου τοπικά προχωρημένου ή μεταστατικού τριπλού αρνητικού, PD-L1-θετικού καρκίνου του μαστού.

Το Tecentriq χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το χημειοθεραπευτικό φάρμακο Abraxane (χημική ονομασία: δεσμευμένη με λευκωματίνη ή ναμπ-πακλιταξέλη) για τη θεραπεία μη επιδεκτόντων τοπικά προχωρημένων ή μεταστατικών τριπλά αρνητικών, PD-L1-θετικών καρκίνου του μαστού.

Τα στοχευμένα φάρμακα ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι:

  • Enhertu (χημική ονομασία: fam-trastuzumab-deruxtecan-nxki)
  • Herceptin (χημική ονομασία: trastuzumab)
  • Herceptin Hylecta (ενέσιμη Herceptin)
  • Biosimilars Herceptin : Herzuma, Kanjinti, Ogivri, Ontruzant και Trazimera
  • Kadcyla (χημική ονομασία: T-DM1 ή ado-trastuzumab emtansine
  • Margenza (χημική ονομασία: margetuximab-cmkb)
  • Phesgo (χημική ονομασία: pertuzumab, trastuzumab και hyaluronidase-zzxf)
  • Perjeta (χημική ονομασία: pertuzumab)
  • Trodelvy (χημική ονομασία: sacituzumab govitecan-hziy)

Αυτά τα στοχευμένα φάρμακα ανοσοθεραπείας θεραπεύουν τον καρκίνο του μαστού στοχεύοντας συγκεκριμένους υποδοχείς σε κύτταρα καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές ονομάζονται «ανοσοποιημένες θεραπείες».


 

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη