Λόγοι για την αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων

Λόγοι για την αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων

29 Νοεμβρίου, 2023
syndromo-masxaliaiou-plegmatos-1.jpg

Η αφαίρεση των μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι μια χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται με σκοπό την αφαίρεση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων από την περιοχή της μασχάλης. Οι λεμφαδένες είναι μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική αμυντική του οργανισμού. Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, και το άρθρο αυτό θα αναλύσει τους λόγους, τη διαδικασία και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.

Λόγοι για αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων

  1. Διάγνωση καρκίνου: Η αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων μπορεί να γίνει για να εξετάσει ο γιατρός εάν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στους λεμφαδένες. Αυτή η διαδικασία συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχει ύποπτος όγκος στο στήθος, τον λαιμό ή άλλα μέρη του σώματος.
  2. Θεραπεία καρκίνου: Σε πολλές περιπτώσεις, η αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Αφαιρώντας τους ενδεχομένως μολυσμένους λεμφαδένες, μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του καρκίνου.
  3. Διάγνωση λοιμώξεων: Ορισμένες φορές οι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης μπορεί να μεγαλώσουν λόγω λοιμώξεων ή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Η διαδικασία της αφαίρεσης μασχαλιαίων λεμφαδένων

Η αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι μια χειρουργική επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της περίπτωσης. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μια μικρή τομή στην περιοχή της μασχάλης και αφαιρεί τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες στέλνονται στο εργαστήριο για ανάλυση, ώστε να εξεταστούν για καρκινικά κύτταρα ή άλλες παθήσεις.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να τηρεί οδηγίες για τη φροντίδα της περιοχής της μασχάλης και την ανάκτηση. Συνήθως, η ανάκτηση είναι σχετικά γρήγορη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία και προβλήματα κίνησης για κάποιο διάστημα.

Επιπλοκές

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές, όπως λοίμωξη, επιπλοκές με την αναισθησία, αιμορραγία και προβλήματα με την ανάκτηση της κίνησης του χεριού. Είναι σημαντικό να συζητήσετε ανοικτά με τον γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας πριν από την αφαίρεση των λεμφαδένων.

Συνολικά, η αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων είναι μια σημαντική ιατρική διαδικασία που μπορεί να απαιτηθεί για διάφορους λόγους. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας και να συζητάτε όλες τις επιλογές και τις πιθανές επιπλοκές πριν από την απόφαση να υποβληθείτε σε αυτήν τη χειρουργική επέμβαση.

Μαστός με καρκινικό όγκο
Γυναικείος μαστός με καρκινικό όγκο

Η σχέση του καρκίνου του μαστού με τους λεμφαδένες

Η σχέση του καρκίνου του μαστού με τους λεμφαδένες είναι σημαντική και συχνά αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διάγνωση, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση του νόσου. Οι λεμφαδένες αποτελούν σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος του ανθρώπου και έχουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού. Συνεπώς, η παρουσία καρκίνου στους λεμφαδένες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, η σχέση του καρκίνου του μαστού με τους λεμφαδένες μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

  1. Διάγνωση: Οι λεμφαδένες που βρίσκονται κοντά στο μαστό, κυρίως στην περιοχή της μασχάλης, λειτουργούν ως φίλτρα για το λεμφικό σύστημα. Όταν υπάρχει καρκίνος στον μαστό, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν στους κοντινούς λεμφαδένες. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει αυτούς τους λεμφαδένες για την παρουσία καρκίνου, με βιοψία.
  2. Διάδοση: Η παρουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες υποδηλώνει ότι ο καρκίνος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από τον μαστό προς άλλα μέρη του σώματος. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την κατηγοριοποίηση του καρκίνου του μαστού σε στάδια, με το στάδιο της νόσου να αυξάνεται με την πρόοδο της διάδοσης.
  3. Πρόγνωση: Η παρουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότεροι λεμφαδένες είναι εμπλεκόμενοι, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου και χαμηλότερη είναι η πρόγνωση.
  4. Θεραπεία: Η παρουσία καρκινικών κυττάρων στους λεμφαδένες επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας. Συνήθως, η αφαίρεση των λεμφαδένων (λεμφαδενεκτομή) είναι απαραίτητη και μπορεί να ακολουθείται από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να εξαλείψει τυχόν υπολείμματα καρκινικών κυττάρων.

Συνοψίζοντας, η παρουσία καρκίνου του μαστού στους λεμφαδένες είναι κρίσιμη για τη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την πρόγνωση του καρκίνου. Είναι σημαντικό να διεξαγάγετε τακτικές εξετάσεις του μαστού και να συζητήσετε με τον ιατρό σας για τη διαχείριση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, εάν αυτός διαγνωστεί.

 


 

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη