Τι σημαίνει να έχετε πυκνά στήθη;

Τι σημαίνει να έχετε πυκνά στήθη;

20 Οκτωβρίου, 2020
ανατομία-μαστού-1200x748.jpg

Μια μαστογραφία δείχνει πόσο πυκνά είναι τα στήθη σας. Όταν λαμβάνετε τα αποτελέσματα της μαστογραφίας σας, μπορεί επίσης να ενημερωθείτε εάν το στήθος σας έχει χαμηλή ή υψηλή πυκνότητα. Οι γυναίκες με πυκνά στήθη έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ποια είναι τα μέρη του μαστού;

Το στήθος μιας γυναίκας έχει τρία είδη ιστού

  1. Ο ινώδης ιστός κρατά τον ιστό του μαστού στη θέση του.
  2. Ο αδενικός ιστός είναι το μέρος του μαστού που παράγει γάλα, που ονομάζεται λοβούς, και οι σωλήνες που μεταφέρουν γάλα στη θηλή, που ονομάζονται αγωγοί. Μαζί, ο ινώδης και ο αδενικός ιστός ονομάζονται ινώδης αδενικός ιστός.
  3. Ο λιπαρός ιστός γεμίζει το διάστημα μεταξύ του ινώδους ιστού, των λοβών και των αγωγών. Δίνει στα στήθη το μέγεθος και το σχήμα τους.

Ένα διάγραμμα της πλάγιας όψης του μαστού, που δείχνει τα μέρη του μαστού.

Τρισδιάστατο μοντέλο μαστού
Τρισδιάστατο μοντέλο μαστού, πλάγια όψη

Τι είναι η πυκνότητα του μαστού;

Η πυκνότητα του μαστού αντανακλά την ποσότητα του ινώδους και του αδενικού ιστού στο στήθος μιας γυναίκας σε σύγκριση με την ποσότητα του λιπώδους ιστού στο στήθος, όπως φαίνεται σε μια μαστογραφία.

Σε μια αναφορά μαστογραφίας, η πυκνότητα του μαστού αντιστοιχεί σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες:

  • Τα στήθη είναι σχεδόν εντελώς λιπαρά (περίπου το 10% των γυναικών).
  • Μερικές περιοχές πυκνού ιστού είναι διασκορπισμένες στο στήθος (περίπου το 40% των γυναικών).
  • Τα στήθη είναι ομοιόμορφα πυκνά (περίπου 40% των γυναικών).
  • Τα στήθη είναι εξαιρετικά πυκνά (περίπου το 10% των γυναικών).

Οι γυναίκες στις δύο πρώτες κατηγορίες λέγεται ότι έχουν χαμηλή πυκνότητα, μη πυκνά ή λιπαρά στήθη. Οι γυναίκες στις άλλες δύο κατηγορίες λέγεται ότι έχουν στήθος υψηλής πυκνότητας ή πυκνά.

Περίπου οι μισές γυναίκες που είναι 40 ετών και άνω έχουν πυκνά στήθη.

Γιατί είναι σημαντική η πυκνότητα του μαστού;

Κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες με πυκνά στήθη έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού. Όσο πιο πυκνά είναι τα στήθη σας, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί αυτό ισχύει.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν πυκνά στήθη δεν είναι πιθανότερο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού από ασθενείς με μη πυκνούς (λιπαρούς) μαστούς

Μαστογραφίες

Ο πυκνός ιστός μπορεί να κρύψει καρκίνους. Ο ινώδης και ο αδενικός ιστός φαίνονται λευκοί σε μια μαστογραφία. Το ίδιο κάνει και ένας πιθανός όγκος. Επειδή είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ ενός όγκου και ενός πυκνού ιστού μαστού σε μια μαστογραφία, μπορεί να χαθεί ένας μικρός όγκος.

Ποιος είναι πιο πιθανό να έχει πυκνά στήθη;

Η πυκνότητα των μαστών σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Γενικά, είναι πιο πιθανό να έχετε πυκνά στήθη εάν:

  • Είσαι νεότεροι.
  • Είστε έγκυος ή θηλάζετε.
  • Λαμβάνετε θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.
  • Έχετε χαμηλότερο σωματικό βάρος.
μαστός ανατομικό μοντέλο
Ανατομικό μοντέλο γυναικείου μαστού

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω πυκνά στήθη;

Συζητήστε με το γιατρό σας για τον προσωπικό σας κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα πυκνά στήθη είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Ο γιατρός σας θα σκεφτεί επίσης άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Διαφορετικές εξετάσεις μπορεί να είναι σε θέση να βρουν κάποιους καρκίνους που χάνονται σε μια μαστογραφία. Αλλά αυτές οι εξετάσεις είναι πιο πιθανό να έχουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα (το τεστ αναφέρεται ως μη φυσιολογικό, αλλά πραγματικά δεν έχετε καρκίνο). Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων συχνά οδηγούν σε περιττές εξετάσεις, όπως μια βιοψία. Επίσης, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για αυτές τις εξετάσεις.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μία από αυτές τις εξετάσεις:

  1. Υπέρηχος μαστού. Μια μηχανή που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να κάνει λεπτομερείς εικόνες, που ονομάζονται ηχογραφήματα, των περιοχών μέσα στο στήθος.
  2. Μαγνητική τομογραφία (MRI). Ένα είδος σάρωσης σώματος που χρησιμοποιεί μαγνήτη συνδεδεμένο σε υπολογιστή. Η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας κάνει λεπτομερείς εικόνες των περιοχών μέσα στο στήθος.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε για καρκίνο του μαστού και ποιες δοκιμές συνιστά ο γιατρός σας. 


 


 

Επικοινωνήστε με τον Μαστολόγο Dr Παπαδόπουλο Σαράντο


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη