Μυελοειδές καρκίνος του μαστού

Μυελοειδές καρκίνος του μαστού

19 Μαρτίου, 2021
mieloeides-karkinos-1200x800.jpeg

Ο μυελοειδές καρκίνος του μαστού είναι ένας σπάνιος υποτύπος του διηθητικού καρκίνου του πόρου (καρκίνος που ξεκινά στον αγωγό του γάλακτος και εξαπλώνεται πέρα ​​από αυτό), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3-5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Ονομάζεται «μυελοειδές » καρκίνωμα επειδή ο όγκος είναι μια μαλακή, σαρκώδης μάζα που μοιάζει με ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μυελός.

Το μυελοειδές καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το μυελοειδές καρκίνωμα είναι πιο συχνό σε γυναίκες που έχουν μετάλλαξη BRCA1 . Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μυελοειδές καρκίνος είναι επίσης πιο συχνός στην Ιαπωνία από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κύτταρα του μυελοειδούς καρκίνου είναι συνήθως υψηλής ποιότητας στην εμφάνισή τους και χαμηλής ποιότητας στη συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μοιάζουν με επιθετικά, πολύ ανώμαλα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν δρουν σαν αυτά. Ο μυελοειδές καρκίνος δεν αναπτύσσεται γρήγορα και συνήθως δεν εξαπλώνεται έξω από το στήθος στους λεμφαδένες. Για αυτόν τον λόγο, είναι συνήθως πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.

Συμπτώματα του μυελοειδούς καρκίνου του μαστού

Σημάδια και συμπτώματα

Όπως και άλλοι τύποι καρκίνου του μαστού, ο μυελοειδές καρκίνος μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στην αρχή. Με την πάροδο του χρόνου, ένα κομμάτι μπορεί να σχηματιστεί και μπορεί να είναι μαλακό και σαρκώδες ή κάπως σταθερό στην αφή. Τα περισσότερα καρκινώματα του μυελού έχουν μικρό μέγεθος – μικρότερο από 2 cm. Ο μυελοειδές καρκίνος μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα ή ευαισθησία στο στήθος.

Ανοσοποιητικό και καρκίνος του μαστού

Διάγνωση

Εξετάσεις που λαμβάνουν εικόνες του ιστού μέσα στο στήθος, όπως μαστογραφία και υπερηχογράφημα, μερικές φορές μπορεί να βρουν μυελοειδές καρκίνωμα. Σε αυτές τις εξετάσεις, το μυελοειδές καρκίνωμα εμφανίζεται ως ένα μικρό, σαφώς καθορισμένο κομμάτι. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η μαστογραφία δεν είναι αξιόπιστη στην ανίχνευση μυελοειδών καρκινωμάτων. Μία μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι καρκίνοι ήταν πιο πιθανό να εντοπιστούν κατά την αυτοεξέταση ή την εξέταση των μαστών από γιατρό.

Η διάγνωση του μυελοειδές καρκίνου συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό βημάτων:

  • Μια φυσική εξέταση των μαστών. Ο γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί τον όγκο στο στήθος.
  • Μια μαστογραφία για τον εντοπισμό του όγκου και τον έλεγχο ενδείξεων καρκίνου σε άλλες περιοχές του μαστού.
  • Υπέρηχος για λήψη πρόσθετων εικόνων του μαστού και έλεγχος για άλλες περιοχές του καρκίνου.
  • Βιοψία για να αφαιρέσετε μέρος ή όλο το κομμάτι για να το κοιτάξετε κάτω από το μικροσκόπιο. Μερικά κύτταρα από το κομμάτι μπορούν να εξαχθούν χρησιμοποιώντας μια ειδική βελόνα ή το κομμάτι μπορεί να αφαιρεθεί μέσω μιας μικρής τομής. Η βιοψία είναι το κλειδί για την ακριβή διάγνωση, επειδή οι εξετάσεις απεικόνισης από μόνες τους δεν μπορούν να πουν τη διαφορά μεταξύ μυελοειδές καρκίνου και άλλων τύπων καρκίνου του μαστού.

Όταν εξετάζεται κάτω από ένα μικροσκόπιο, το μυελοειδές καρκίνωμα έχει μια σειρά από σημαντικά χαρακτηριστικά που αναζητά ένας παθολόγος:

  1. Καρκινικά κύτταρα μεγάλου μεγέθους με εμφάνιση υψηλής ποιότητας , που σημαίνει ότι φαίνονται πολύ διαφορετικά από τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα του μαστού. Ωστόσο, τα μυελοειδές καρκινώματα δεν συμπεριφέρονται σαν καρκινικά κύτταρα υψηλού βαθμού, τα οποία είναι επιθετικά και αναπτύσσονται και εξαπλώνονται γρήγορα. Τα καρκινικά κύτταρα  τείνουν επίσης να αναμιγνύονται μαζί σε ένα διακριτικό μοτίβο «φύλλων». είναι δύσκολο να δούμε την μεμονωμένη μεμβράνη κάθε κυττάρου (εξωτερική επένδυση).
  2. Κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται λεμφοκύτταρα και κύτταρα πλάσματος) στις άκρες του όγκου. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργούν για την καταπολέμηση ασθενειών και οποιωνδήποτε ουσιών που βλέπουν ως απειλή για τον οργανισμό. Πιστεύεται ότι αυτά τα κύτταρα βοηθούν στο να διατηρηθεί ο μυελοειδές καρκίνος υπό έλεγχο, εμποδίζοντας το να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα.
    Εάν ο όγκος έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, θεωρείται «αληθινό» μυελοειδές καρκίνωμα. Μερικές φορές ο όγκος έχει μόνο μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι άλλα, ή μπορεί να υπάρχουν μερικά διηθητικά κύτταρα καρκίνου του πόρου που αναμιγνύονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να αποκαλέσει τον όγκο «άτυπο καρκίνωμα του μυελού».

Επιπλέον, τα κύτταρα μυελού συχνά εκφράζουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53. Ο παθολόγος μπορεί να εξετάσει το p53 για να αποφασίσει εάν ο καρκίνος είναι πραγματικά μυελοειδές.

Υπάρχουν μερικά άλλα βασικά χαρακτηριστικά του μυελοειδές καρκίνου:

  1. Ορμονικός-υποδοχέας-αρνητικός: Το μυελοειδές καρκίνωμα είναι συνήθως αρνητικό για τους ορμονικούς υποδοχείς.
  2. HER2-αρνητικό: Το μυελοειδές καρκίνωμα είναι επίσης συνήθως αρνητικά για τους υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2 / neu.

Η διάγνωση καρκίνου του μυελοειδούς μπορεί να είναι δύσκολη. Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ των μυελοκυτταρικών καρκινωμάτων και των κυττάρων που αποτελούν ένα συνηθισμένο επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου. Εάν λάβετε διάγνωση μυελοειδές καρκίνου, ρωτήστε το γιατρό σας εάν ο παθολόγος που εξέτασε το δείγμα έχει εμπειρία διάγνωσης αυτού του τύπου καρκίνου. Μπορεί επίσης να θέλετε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη από άλλο εργαστήριο παθολογίας.

Εισαγωγή βελόνας για χημειοθεραπεία
Εισαγωγή βελόνας στο χέρι ασθενή για λήψη χημειοθεραπείας

Θεραπεία του μυελοειδές καρκίνου του μαστού

Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας θα αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας για μυελοειδές καρκίνωμα. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι ένα πραγματικό μυελοειδές καρκίνωμα μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση μόνο χωρίς πρόσθετες (ή ανοσοενισχυτικές) θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή το μυελοειδές  καρκίνωμα είναι συνήθως ένας μικρός όγκος που δεν είναι επιθετικός και σπάνια εξαπλώνεται στους λεμφαδένες.

Άλλοι γιατροί πιστεύουν ότι όλες οι περιπτώσεις μυελοειδές καρκινώματος πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν διηθητικό καρκίνωμα του πόρου. Το πραγματικό καρκίνωμα του μυελού είναι αρκετά σπάνιο και πολύ δύσκολο να διαγνωστεί με βεβαιότητα, και ορισμένοι γιατροί μπορεί να θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν υποβάλλονται σε θεραπεία του καρκίνου.

Το άτυπο καρκίνωμα θα λάβει τις ίδιες θεραπείες με το επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου.

Μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε το σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλο για εσάς, με βάση τα χαρακτηριστικά του καρκίνου, όπως το μέγεθος του όγκου, το βαθμό και εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή όχι. Το πρόγραμμά σας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του καρκίνου και, εάν είναι απαραίτητο, τυχόν προσβεβλημένων λεμφαδένων. Εάν το μυελοειδές καρκίνωμα εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, συνήθως δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 3 κόμβους. Πιθανές διαδικασίες είναι:
    Λοβεκτομή : Ο χειρουργός αφαιρεί μόνο το μέρος του μαστού που περιέχει τον όγκο (το “κομμάτι”) και μερικούς από τον κανονικό ιστό που τον περιβάλλει. Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να αφαιρέσει μερικούς λεμφαδένες.
    Ολική ή απλή μαστεκτομή : Αφαίρεση του μαστού χωρίς αφαίρεση των μασχαλιαίων (μασχάλων) λεμφαδένων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία φρουρού για τον έλεγχο του κόμβου ή των κόμβων που βρίσκονται πλησιέστερα στον όγκο για τυχόν σημάδια εξάπλωσης καρκίνου.
    Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή : Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού, την επένδυση του μυός του θωρακικού τοιχώματος και μερικούς από τους λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα.
  • Χημειοθεραπεία : Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντικαρκινικών φαρμάκων με τη μορφή χαπιού ή απευθείας σε φλέβα. Τα φάρμακα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος. Ο κύριος στόχος είναι η καταστροφή τυχόν καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν σπάσει από τον αρχικό όγκο.
  • Θεραπεία ακτινοβολίας : Η ακτινοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης ακτινοθεραπεία, κατευθύνει κύματα υψηλής ενέργειας στην περιοχή του σώματος που επηρεάζεται από τον καρκίνο, όπως το στήθος ή τους λεμφαδένες του μαστού. Αυτή η κατευθυνόμενη ακτινοβολία μπορεί να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να μείνουν πίσω.

Τα περισσότερα μυελοειδές καρκινώματα εξετάζουν αρνητικά για τους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης. Επομένως, συνήθως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ορμονικές θεραπείες όπως αναστολείς ταμοξιφαίνης ή αρωματάσης, οι οποίες παρεμβαίνουν στην ικανότητα των οιστρογόνων να προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα μυελοειδή καρκινώματα επίσης συνήθως είναι αρνητικά για τους υποδοχείς HER2, επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντι-HER2 φάρμακα όπως Enhertu (χημική ονομασία: fam-trastuzumab-deruxtecan-nxki), Herceptin (χημική ονομασία: trastuzumab), Kadcyla (χημική ονομασία: T- DM1 ή ado-trastuzumab), Nerlynx (χημική ονομασία: neratinib), Perjeta (χημική ονομασία: pertuzumab) και Tykerb (χημική ονομασία: lapatinib).


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη