Θεραπείες για επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου

Θεραπείες για επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου

2 Φεβρουαρίου, 2021
metastatikos-karkinos-mastou-1200x675.jpg

Οι θεραπείες για επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου (IDC) περιλαμβάνουν:

  • χειρουργική επέμβαση,
  • χημειοθεραπεία,
  • ακτινοθεραπεία,
  • ορμονική θεραπεία και
  • στοχευμένη θεραπεία. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποια θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών είναι κατάλληλη για εσάς ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του καρκίνου και τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του επεμβατικού καρκινώματος του πόρου όχι μόνο για την απομάκρυνση του ίδιου του όγκου του μαστού, αλλά και για να επιβεβαιωθεί εάν ο καρκίνος βρίσκεται ή όχι στους λεμφαδένες.

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται τοπική θεραπεία επειδή αντιμετωπίζει μόνο τον όγκο και τη γύρω περιοχή.

Θα συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε ποιο είδος χειρουργικής επέμβασης είναι κατάλληλο για εσάς με βάση το στάδιο και το βαθμό του καρκίνου και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την περίπτωσή σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη θεραπεία για το επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου. Ωστόσο, εάν ο όγκος είναι μεγάλος ή ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πολλούς λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να δοθούν πρώτα θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία για τη συρρίκνωση του καρκίνου. Πιθανές χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του επεμβατικού καρκινώματος του πόρου περιλαμβάνουν:

  1. Λοβεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μόνο τον όγκο και μερικούς από τους φυσιολογικούς ιστούς που τον περιβάλλουν. Μερικές φορές, οι μασχαλιαίοι (μασχάλες) λεμφαδένες αφαιρούνται για εξέταση.
  2. Μαστεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μέρος ή όλο τον ιστό του μαστού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαστεκτομής που αφαιρούν διαφορετικές ποσότητες ιστού.
  3. Μερική ή τμηματική μαστεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το τμήμα του μαστού που περιέχει τον όγκο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το ένα τέταρτο του μαστού πρέπει να αφαιρεθεί. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει επίσης να αφαιρέσει μερικούς λεμφαδένες.
  4. Απλή μαστεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μόνο τον ιστό του μαστού, χωρίς αφαίρεση των λεμφαδένων ή οποιουδήποτε μυϊκού ιστού κάτω από το στήθος.
  5. Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το στήθος, την επένδυση του μυός του θωρακικού τοιχώματος και μερικούς από τους λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα.
  6. Ριζική μαστεκτομή: Χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί το στήθος, όλους τους μυς κάτω από το στήθος και τους λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα. Ωστόσο, η ριζική μαστεκτομή δεν γίνεται συχνά σήμερα, επειδή οι πιο περιορισμένες μορφές αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Εάν κάνετε μαστεκτομή, μπορείτε να αποφασίσετε ότι θέλετε επίσης να κάνετε αποκατάσταση του μαστού. Πρόκειται για πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την ανοικοδόμηση του μαστού. Η αποκατάσταση του μαστού συχνά μπορεί να γίνει τη στιγμή της μαστεκτομής ή μπορεί να γίνει αργότερα. Μπορείτε να μιλήσετε με τον χειρουργό σας για το τι είναι καλύτερο για την προσωπική σας κατάσταση.

Καθώς σχεδιάζετε η χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να μιλήσει μαζί σας για την αφαίρεση ενός ή περισσότερων από τους λεμφαδένες σας για να μάθει εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν φτάσει εκεί. Εάν έχουν, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο καρκίνος να είχε πάει σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι λεμφαδένες αποτελούν μέρος του «συστήματος διήθησης» του σώματος, αφαιρώντας βακτήρια και άλλες ξένες ουσίες από το σώμα. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να φτάσουν στους λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα, που τους προσφέρουν μια οδό προς άλλα μέρη του σώματος. Η γνώση εάν οι λεμφαδένες έχουν καρκινικά κύτταρα μαστού ή όχι είναι σημαντική για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας.

Γυναίκες με κύστες μαστού

Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης λεμφαδένων

Ανατομή λεμφαδένων Sentinel

Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός σας ψάχνει τον πρώτο λεμφαδένα – τον «κόμβο Sentinel» – που φιλτράρει το υγρό που αποστραγγίζεται από την περιοχή του μαστού που περιέχει τον καρκίνο. Εάν τα καρκινικά κύτταρα απομακρύνονται από τον όγκο και απομακρύνονται από το στήθος σας μέσω του λεμφικού συστήματος, ο λεμφαδένας φρουρός είναι πιθανότερο από άλλους λεμφαδένες να περιέχουν καρκίνο. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια ειδική ραδιενεργή ουσία ή βαφή για να προσδιορίσει αυτόν τον πρώτο κόμβο και τους δύο κόμβους όπου στραγγίζει. Αυτοί οι κόμβοι αφαιρούνται και αποστέλλονται για εξέταση από έναν παθολόγο.

Εάν οι λεμφαδένες δεν έχουν καρκίνο, δεν απαιτείται περαιτέρω χειρουργική επέμβαση. Εάν βρεθεί καρκίνος, τότε πρέπει να αφαιρεθούν περισσότεροι λεμφαδένες στην μασχάλη, είτε τώρα είτε αργότερα.

Η ανατομή λεμφαδένων Sentinel μπορεί να είναι δύσκολη για τους χειρουργούς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει από χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτήν την τεχνική. Μπορεί να είναι σωστό για εσάς εάν ο χειρουργός σας έχει λόγους να πιστεύει ότι κανένας ή μερικοί από τους λεμφαδένες σας είναι πιθανό να επηρεαστούν.

Ανατομή των μασχαλιαίων λεμφαδένων

Ο χειρουργός αφαιρεί μια ομάδα λεμφαδένων από κάτω από το βραχίονα για να τις εξετάσει για τυχόν σημάδια καρκίνου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα σας πει εάν τυχόν λεμφαδένες είχαν καρκινικά κύτταρα σε αυτά και αν ναι, πόσο εκτεταμένος ήταν ο καρκίνος σε κάθε κόμβο.

Το λεμφοίδημα, ή το οίδημα που προκαλείται από την εφεδρεία του λεμφικού υγρού στον βραχίονα, είναι πιθανή παρενέργεια της ανατομής των λεμφαδένων. Η εκτομή των μασχαλιαίων λεμφαδένων ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο λεμφοιδήματος από την ανατομή των λεμφαδένων.

Χημειοθεραπεία για επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακο για την αποδυνάμωση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κυττάρων που έχουν απομείνει στην αρχική θέση του καρκίνου και τυχόν κύτταρα που ενδέχεται να έχουν εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος. Αυτά τα φάρμακα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματος, οπότε μερικές φορές ονομάζεται συστηματική θεραπεία.

Καθώς η χημειοθεραπεία βλάπτει τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί επίσης να βλάψει ορισμένα από τα υγιή κύτταρα του σώματος, γι’ αυτό μπορεί να εμφανίσετε παρενέργειες.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας χορηγούνται συχνά με έγχυση, πράγμα που σημαίνει ότι το φάρμακο παραδίδεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος σας μέσω IV ή θύρας. Άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας λαμβάνονται από το στόμα με τη μορφή χαπιού. Δύο ή περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας χορηγούνται συχνά σε συνδυασμό.

Εάν το επεμβατικό καρκίνωμα του πόρου έχει διάμετρο μεγαλύτερο από 1 εκατοστό ή / και έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, συνήθως συνιστάται χημειοθεραπεία. Όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση, ονομάζεται «ανοσοενισχυτική θεραπεία». Σε περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι μεγάλος ή τα καρκινικά κύτταρα έχουν ταξιδέψει σε πολλούς λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να δοθεί χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση του καρκίνου. Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται «νεοενισχυτική θεραπεία».

Ροζ κορδέλα για τον καρκίνο του μαστού

Σε κάθε περίπτωση, η χημειοθεραπεία θα χορηγείται σε κύκλους, συνήθως με μια ημέρα (ή ημέρες) θεραπείας ακολουθούμενη από μια περίοδο εκτός θεραπείας. Το ακριβές πρόγραμμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φάρμακο ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Μια ολόκληρη πορεία χημειοθεραπείας διαρκεί συνήθως περίπου 3 έως 6 μήνες.

Μερικά παραδείγματα των πολλών φαρμάκων χημειοθεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του επεμβατικού καρκινώματος του πόρου είναι:

  • Αδριαμυκίνη (χημική ονομασία: δοξορουβικίνη)
  • Ellence (χημική ονομασία: epirubicin)
  • Κυτοξάνη (χημική ονομασία: κυκλοφωσφαμίδη)
  • Taxotere (χημική ονομασία: docetaxel)
  • Ταξόλη (χημική ονομασία: paclitaxel)
  • Xeloda (χημική ονομασία: capecitabine)
  • Ixempra (χημική ονομασία: ixabepilone)
  • μεθοτρεξάτη
  • φθοροουρακίλη (ονομάζεται επίσης 5-φθοροουρακίλη ή 5-FU)

Εσείς και ο γιατρός σας θα συνεργαστείτε για να προσδιορίσετε ποιες χημειοθεραπείες είναι οι καλύτερες για την περίπτωσή σας. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου και τυχόν άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να έχετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιά, εσείς και ο γιατρός σας θα θελήσετε να αποφύγετε φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά.

Εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ανάγκης για χημειοθεραπεία

Εάν ο καρκίνος είναι σε πρώιμο στάδιο και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μπορεί να χρειάζεστε γονιδιωματική εξέταση, η οποία εξετάζει συγκεκριμένα γονίδια στον καρκίνο για να προβλέψει πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει ο καρκίνος. Εάν ένας καρκίνος δεν είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει, ίσως να μην χρειάζεστε χημειοθεραπεία.

Εάν ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να επανέλθει, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε ότι η χημειοθεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς. Το Oncotype DX, το MammaPrint και το Prosigna Prognostic Gene Signature Assay Assigna είναι μερικά παραδείγματα γονιδιωματικών εξετάσεων.


λογότυπο χειρουργού μαστού







Discover a new you




Επικοινωνία


6944 240 994

Βασ. Σοφίας 115, ΑθήναΛεωφ. Βασ. Όλγας 158, Θεσσαλονίκη, 231 082 3918



Copyright by mastology – senology .gr 2022. All rights reserved.

Dr Παπαδόπουλος Σαράντος | Χειρουργός Μαστολόγος

Ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη